TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
(Taas) vaihdon toiminnasta harjoituksissa (Satunnainen tanssija 2006-08-15 10:40)

Vaihdon toiminnasta harjoituksissa ja vaihtovälistä

Krisse
2006-08-15 11:44

Ohjaajana olen törmännyt siihen ongelmaan, että ymmärrettävästi naiset haluaisivat paljon nopeampia vaihtoja kuin miehet. Naiset joutuvat aina välillä odottamaan ilman paria vuoroaan, ja silloin odotus tuntuu pitkältä. Miehet taas haluaisivat rauhassa opetella asioita yhden ihmisen kanssa kerrallaan. Jos vaihtoväli menee miehille liian nopeaksi, osa luopuu parinvaihdosta ja jää harjoittelemaan oman parin kanssa.

Käytännössä olemme enimmäkseen tehneet niin, että esimerkiksi uutta kuviota opetellessa ilman musiikkia tehdään vaihdot siten, että saman parin kanssa kokeillaan kuviota 2-3 kertaa ja sitten vaihdetaan. Kun kuvioita tms siirretään musiikkiin, vaihdetaan kappaleen puolivälissä. Harjoituskerran lopussa on pätkä vapaampaa tanssia, jolloin opittuja ja vanhempiakin asioita saa rauhassa harjoitella, silloin vaihtoväli on enimmäkseen yksi kappale.

Joskus kyllä käy niin, että kun jostain innostuu tai alkaa pohtia vastausta johonkin kysymykseen, vaihtaminen unohtuu hetkeksi. Ainakaan minä en pane pahakseni sitä, että joku huikkaa "voitaisko jo vaihtaa?". Tilanteen mukaan vastaan joko: "Joo, VAIHTO" tai sitten että: "joo, ihan kohta" ja teen kesken olleen jutun loppuun ennen vaihtoa.

EN tarkoita että tämä olisi mitenkään ainoa, oikea tai paras tapa toimia, ja omatkin käytännöt elävät ja muuttuvat jatkuvasti tilanteen ja ryhmän mukana. Lisäksi joskus on niitä päiviä jolloin on oma tilannetaju enempi hukassa ja joutuu kysymään ryhmältä että "jokos me vaihdettiin".

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu