TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kun illan paras valssi ei ollut valssi, auttakaa! (4711 2006-08-05 15:55)

Valssia vaiko ei?

Pete P.
2006-08-07 1:22

Nautin eilisiltana nimittäin eniten valssista, joka ei ollut valssi. Muut tanssivat sen kuka mitenkin hitaana foksina, ja Mieheni sanoi jälkeenpäin, että hänelle se oli raskas viedä. Minulle se taas oli ihan selvä valssi ja kauhean helppo tanssia. Niin erilaisia korvamme ovat.

Selittäkääpä, tietäjät, mistä ilmiöstä oikeasti on kyse! Emme muista kappaletta, valitettavasti.

Helpottaisi tosiaan kummasti, jos tietäisi mitä siellä on soitettu :) Mutta noin yleisesti, niin ei kai tuossa sen sen kummemmasta "ilmiöstä" ole kyse kun siitä, että jotkut kappaleet voi ajatella sekä valssina, että 12/8-tahtilajina, eli 'triolina' (tanssitaan "hitaana foksina"). Esimerkiksi Hopeinen kuu on 12/8-tahtilajin kappale (siis trioli), eli yleensä ihmiset tanssivat sen HHNN-vaihtoaskelluksella (hitaana foksina), ajoittaen tietysti nuo nopeat askeleet 2/3 ja 1/3. Sen voi kuitenkin ajatella myös valssina ja siis tietysti silloin myös tanssia valssin askelin. Hopeinen kuu on tosin niin tunnettu kappale, että sitä harva valssiksi sotkee, mutta jonkun tuntemattomamman kappaleen samalla 12/8-rytmipohjalla voi joku hahmottaa ja tanssiakin valssina. Kolmijakoisia kappaleita on vaikka minkälaisia, noita mainitsemiasi fandangoa tai sarabandea en kyllä usko siellä soitetun, tuttuja kyllä molemmat, soittanutkin olen niitä. Molemmissa on sitäpaitsi tempo sen verran hidas, ettette niitä perusvalssiksi olisi voinut mitenkään edes sekoittaa. Masurkka on myös kolmijakoinen ja joku voi vaikka senkin sekoittaa valssiksi. Mutta siis eiköhän teillä siellä ole tullut joku 12/8-tahtilajin triolikappale tai sellaiseksi tulkittava ja siitä hämäännys.

Laitetaas tähän kuunneltavaksi/katseltavaksi Tom Jonesin kaikille tuttu Delilah, jonka voi tulkita alun perusteella Hopeisen kuun kaltaiseksi trioliksi, jonka voisi tanssia siis vaihtoaskelin, mutta viimeistään jo kertosäkeessä (My my my Delilah, why why why Delilah... jne.) tai osittain jo ennen sitä, tulee valssimaisuus niin vahvana esiin, että tuntuu että se pitäisi jo tanssiakin valssina. Minusta se on hyvä esimerkki siitä, että saman kappaleen sisälläkin tuo 'tahtilaji'tunnelma voi vähän elää. Tässä muuten sama kappale saman esittäjän laulamana, mutta kappale sovitettuna nelijakoiseksi, koko kappaleen rytmipohja on siis toinen.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu