TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Ennenkokematonta Jaalassa - Hartolan PVY:n lava (Kesäheinä 2006-07-30 12:22)

Ennenkokematonta Jaalassa - Hartolan PVY:n lava

Kesäheinä
2006-07-30 12:22

Kurkatkaapa tänne: http://www.jaala.fi/jaalanakyvissa/huhdasjarvi/index.php?kyla=huhdasjarvi&kohde=pvy-talo

Talon vieressä on tanssilava (näkyy osittain sivun pikkukuvassa talon vasemmalla puolella), jossa oli eilen iltamat. Sinne päädyin lomafiiliksissä, aika lailla ex tempore ja extreme. Evään kanssa treffit Jaalan kirkolle, lastautuminen yhteen autoon, ajo pohjoiseen ja pienoisen ihmettelyn jälkeen kohteen havaitseminen Hartolan kylän keskustassa. Auto parkkiin hiekkakankaalle ja lippuluukulle. Iltamat olivat alkaneet jo klo 19, joten suurin osa ohjelmasta jäi näkemättä, kun puoli yhdeksän jälkeen saavuimme. Lippukassa tätä vähän pahoitteli myydessään 8 euron tiketit. Mutta hällä väliä, tanssimaanhan oli tultu. Jonkin aikaa piti kyllä odotella musiikin alkua, mutta onneksi paikalla oli muuta viihdykettä. Puujaloilla (enkä tässä tarkoita palstan ko. nickiä) kävely sujui hyvin vanhasta muistista; renkaanheittoakin olisi voinut kokeilla. Viereisessä talossa oli mahdollisuus ampua hirviä laserpyssyllä. Parhaat palkittiin, ja kun loppuillasta kuulin, miten vaatimattomilla tuloksilla naisten sarjassa pääsi palkinnoille, hieman harmitti, etten kokeillut.

Esiintymässä oli Kari Mentula orkestereineen: rummut, basso, haitari ja laulusolisti (Mentula itse, kai). Musiikki oli juuri sopivaa kyläyhdistyksen iltamiin: perinteistäkin perinteisempää tanssimusiikkia, tuttuja kappaleita, joita oli tavallisen tallaajan hyvä tanssia. Ja volyymit kohdallaan! Olin ennakkoon otaksunut, että väki olisi varsin iäkästä, mutta joukossa oli sentään jokunen nuorikin, jalkineista päätellen kansantanssin harrastajia. Jenkkamuunnelmia menivät hienosti, ja toki muitakin tansseja.

Lava on pieni, mutta kyllä sinne eilinen yleisö hyvin mahtui. Kiihkeimpinä hetkinä lattialla oli pitkälle toistakymmentä paria. Lattia oli juuri sellainen kuin vanhalla kylälavalla olettaa sopii: käsittelemätön lankkulattia, kiiltäväksi hioutunut, muuten hyvässä kunnossa, mutta oksakohdat jo hieman koholla ja osa lankkujen raoista sen verran väljiä, että kenkä välillä takertui. Jonkun kerran jalka lipsahteli, vaan hällä väliä. Ei ollut tungosta eikä päälleajajia, ja härdellejäkin olisi mahtunut menemään missä vaan. Muutama herra oli nauttinut perinteitä kunnioittaen miestä väkevämpää, mutta ei heistäkään häiriötä ollut. Sitä tuottivat loppuillasta vain hyttyset, jotka eivät voineet vastustaa hikisen ihon houkutusta. Parhaimmillaan niitä oli kolme samaan aikaan käsivarrellani ruokailemassa.

Oheispalveluihin kuului tietysti puffetti: kahvia ja pullaa, makkaraa, juomia ja sen sellaista. Hintataso kohtuullinen. Vessaosasto oli perinteinen - tottakai! - ulkohuussi, mutta siisti ja hajuton, ja ulkopuolella asiallinen käsienpesupaikka tynnyri/hana-viritelmineen.

Tanssit olisivat jatkuneet puolilleöin, mutta luovutimme vähän aikaisemmin, keräsimme arpajaisvoitot mukaan ja poistuimme cha-chaan soidessa autolle. Paluumatkan varrelle sattui kaksikin uimarantaa. Iso-Ruhmas on nimeään kauniimpi järvi, ja tarjosi käyttöömme hiekkarannan ja lämmintä uimavettä. Sekä hyttysiä...

Järjestäjät lupailivat ensi kesäksikin pienviljelijäyhdistyksen lavalle vastaavanlaisen tapahtuman. Kannattaa käydä, jos on sopivasti evästetty ja arvostaa perinteisiä lavatansseja. Saa vastinetta rahalle ja käytetylle ajalle, ehdottomasti.

Ja nyt lisään uuden neulan tanssikarttaani Jaalan kohdalle.

Kirjoittajan avainsanat: Jaala, Kari Mentula, Hartolan PVY

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu