TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Fraasien lopun ym. laskeminen (Sokkisha 2006-07-26 11:46)

Fraasien lopun ym. laskeminen

Sokkisha
2006-07-26 11:46

Nyt kun on joutunut/päässyt enemmän kosketuksiin musiikintulkinnan kanssa, niin tulee mietittyä asiaa tarkemminkin. Haluaisin kuulla muiden tapoja, miten seuraatte musiikkia nimenomaan tulkintamielessä:

1. Kuinka moni laskee 8 tahdin sarjoja ja fraasien alkuja + loppuja ja pyrkii ajoittamaan tarkemmin esim. taivutukset, hidastukset jne. noihin kohtiin?

2. Kuinka moni tanssii "perstuntumalla" elikkä menee "ei-niin-tarkasti", eli käytännössä kun HUOMAA : nyt tuli SE kohta, -nyt hidastan?

3. Lisäksi kiinnostaa enemmän tanssineilta kuulla kokemuksia, miten tapasi seurata musiikkia vaikuttaa vientiin ja ennenkaikkea SEURAAMISEEN?

=> Taustaa kysymyksille: jos tulkitsee musiikkia käyttäen paljon hidastuksia, pysäytyksiä ja taivutuksia, se edellyttää perusaskeleen ahkeraa rikkomista. Laskin muutamasta tangokappaleesta tahdit ja fraasien vaihtumiskohdat ja huomasin että jos menisi junana pelkkää hidas hidas nopea nopea mitään muuttamatta niin useimmiten 8:n tahdin alku ei satu nop nop-askeleiden jälkeen vaan tulee lähes mihin kohtaan tahansa.

Kursseilla opetetut kuviot ovatkin yleensä 8:n tahdin kuvioita/sarjoja mutta esimerkkinä tangossa 8:n tahdin kuviot jotka päättyvät taivutukseen tai kiertoon yms. on niillä kursseilla joilla olen ollut, -opetettu siten että 2 viimeistä hidasta iskua käytetään taivutukseen.

==> ==> Jos nyt ei tanssikaan kursseilla opetettuja 8:n tahdin kuvioita orjallisesti, joutuu kuuntelemaan "perstuntumalla" missä kohtaa mennään ja etsimään hyviä rakoja hidastuksiin. Se vain on niinkin että esim. hidastus SOPII useimmiten parhaiten esim. 8:n tahdin loppuun kuin keskelle koska musiikkikin näyttää sisältävän elementit siihen yleensä niitten lopussa.

Fraasien alkaminen ja loppuminen on kyllä helpompi (ainakin oman erittäin vähäisen kokemuksen) mukaan paljon helpompaa huomata ja ennakoida; sen kuulee sanoista, rytmistä ja monesta muustakin. Eikä siinä kuinkaan käy vaikka huomaa: "no nyt tulee beguinea, vaihdetaan rytmiä..." -mukaan kerkiää hyvin.

Yksissä lavatanssikilpailuissa olen ollut katsomassa (seinäjoella) ja tarkkailin miten kilpaparit tanssivat musiikkiin, mutta en havainnut useimmilla mitään SELVIÄ eroja eri fraasien välillä. Ainoastaaan Purasen ja Vaskelaisen näin selvästi "nousevan" nopeisiin pyörähdyksiin kappaleen aikana pari kertaa josta ero näkyi selvästi verrattuna perusrytmin tahkoamiseen. Tosin soitettu musiikkikin olisi voinut (mielestäni)sisältää enemmän vaihtelua, melko samalla tyylillä ja rytmillä mentiin lähes kaikki kappaleet. Sääli... -toisaalta olisi ollut mukava nähdä parien tanssivan erityylisiä toisistaan rankastikin poikkeavia tangoja joissa fraasien ero olisi ollut selvempi. Parhaiten menestyneet parit näkyivät tulkitsevan musiikkia paljolti pelkästään hidastuksilla, taivutuksilla, "nykäisyillä" (oma termi) yms. Voi kyllä olla, etten vain osannut katsoa ja tarkkaillakaan oikein ja saattoi jäädä paljon näkemättäkin... Tarkasti musiikkiin näkyivät nuo hidastuksensa ym. ajoittavan.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu