TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Orkesterien tauot. (Heikki Sihvonen 2006-07-22 11:15)

Orkesterien tauot.

Muka muusikko
2006-07-23 17:34

Pari erilaista näkökulmaa tuohon kommenttiin.

Suomenniemi on kyllä täynnä orkestereita, jotka soittavat sen 5-6 settiä illassa, mutta väitänpä, että suurin osa haluaisi päästä vähemmällä.

Ensinnäkin se 5 x 45 min ei ole se työmäärä, jonka bändi tekee yleisönsä eteen. Matkasta riippuen bändi lähtee noin iltapäivällä liikkeelle, kun on ensin nostellut soittokamat kyytiin. Tanssipaikalle ajetaan muutamia tunteja joskus ahtaassakin autossa. Perillä tanssipaikalla ollaan pari tuntia ennen, pystytellään laitteita ja tehdään soundcheckiä. Sitten vasta alkaa se yleisölle näkyvä osuus, eli soitto. Veikkaan, että ei ole ihan kevyttä kantaa hanuria 5-6 settiä illassa, 3-6 iltaa viikossa. Voi olla, ettei aina jaksa hymyillä loppuun saakka. Illan päätteeksi sitten puretaan soittopelit pois ja lähdetään muutaman tunnin ajomatkalle kotiin, tai johonkin majoitukseen, josta matka jatkuu seuraavalle keikalle. Soittomiehen työpäivä ei ole 5 x 45 min, vaan jotain 10-15 tunnin välimaastossa. Helppohan se on laittaa kravatti kaulaan ja tulla klo 22 tansseihin ja lähteä pois klo 01 ja ihmetellä, että eikös ne soitakaan koko iltaa, laiskat, ahneet "starat"!!!

Toinen seikka on se, että jos olisi vain yhden orkesterin paikkoja, niin monta soittajaa jäisi työttömäksi, kun ei keikkapaikkoja riitä. Eli 3-4 settiä soittavat orkesterit mahdollistavat myös kakkosorkestereiden mahdollisuudet päästä keikoille. Mistä uusille bändeille riittäisi työpaikkoja, jos ei nykyisillekään riittäisi töitä? Monesti se kakkospaikka on myös näytön paikka uusille bändeille, eikä vain vajaan illan täyte.

Lisäksi orkestereiden vähetessä myös musiikkitarjonta voisi kaventua; kaikki bändit ei taida kaikkia lajeja niin hyvin kuin toiset, eli joskus se toinen orkesteri on erikoistunut hieman marginaalisempaan musiikkiin, jolla myös on omat kuulijansa, ja jotka häviäisivät tanssipaikoilta, kun ei ole sitä omaa suosikkia. Tarkoitan tällaisilla Agentseja, Aaltoja, Yölintuja yms.

Minä kannatan 3-4 setin soittajia, se mahdollistaa useampien bändien työllistymisen, laajemman musiikkitarjonnan ja sitä kautta suuremman yleisömäärän.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu