TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Mitä tiedät nurkkatansseista? (Päivi 2006-07-17 21:23)

Mitä tiedät nurkkatansseista?

Päivi
2006-07-17 21:23

Tämä on kysely siitä, mitä tämän päivän tanssinharrastaja tietää nurkkatansseista:

Mitä mielikuvia sana nurkkatanssit sinulle tuo?
(Myös: Koska? Missä? Minkälaisia tansseja? Ketkä? Mitä muuta nurkkatansseihin liittyi? Jne.)

Jos et tiedä mitään tai nimi ei tuo mitään mielikuvia, senkin kuulen mielelläni.

En siis kaipaa itse tietoa, vaan haluan tosiaan selvittää, mitä käsityksiä tai mielikuvia Teillä on nurkkatansseista. (Saatan käyttää kyselyn vastauksia hyväkseni nurkkatansseja koskevassa kirjoitelmassani. Saatan myöhemmin julkaista ainakin osia kirjoitelmastani palstalla.)

Vastausaikaa vähän: Perjantaihin 21.7. mennessä kirjoitetut vastaukset ehtivät mukaan kirjoitelmaani.

Kiitokseni kaikille vastaajille!


Leila Mäenpää 2006-07-17 22:09 =>

Voi, paljonkin olen kuullut entisaikojen nurkkatansseista omilta, jo edesmenneiltä, vanhemmiltani. Maalla oli ollut niitä usein isoissa tuvissa, ladoissa ja vissiin riihirakennuksissakin. Kylän nuoriso kokoontui aina yhteen paikkaan (yleensä lauantai-iltaisin). Paikalle tuli ainakin yksi soittopelin (hanuri/huuliharppu ym.) taitaja ja bileet laitettiin pystyyn. Tansseina oli aluksi ollut piirileikkejä ym. "joukkotansseja" ja lopuksi paritansseja. Polkka, jenkka, jatsi, valssi ym. tansseina tunnetuimmat muistaakseni. Tanssithan oli kiellettyjä ymmärtääkseni johonkin aikaan myös 1900 luvulla, joten salassahan niitä vietettiin. Ainakin sota-aikaan varmaan pidettiin vähän ainakin sopimattomana. (Huom ! Isä synt.v. -15 , äiti v.-24)

Mielikuva....Jaa'a ihan kiehtovaa hommaa jopa tänä päivänä. Oliskohan se siinä "kielletyssä hedelmässä" se viehätys. No, ainakin tästä voi päätellä, että tanssi on aina kiehtonut ihmisen mieltä ja vaikka sitten salassa vähän pyörähdellä, vaikka olisi kiellettyä/sopimatontakin.


Nadi 2006-07-17 22:06 =>

Ja enää pitäis tietää mitä on "nurkkatanssit";) Tietoa ei siis ole - mielikuvassa kaksi nirppaa tanssii keskenään jossain kulmauksessa kun eivät viitsi mennä "rahvaan" joukkoon pyörimään..

Tuli mieleen repliikki erään tanssikurssin iltabileistä, kun "pro" puhui toiselle "pro":lle kännykkään ja kertoili kuulumisia: "..joo, olishan nää ihan kivat bileet, mutkun täällä on liikaa noita turhia ihmisiä...". Poistuin bileistä.

Eli siis nurkkatansseista tulee mieleen nurkkakuntaisuus ja ylimielisyys.


Stefanus 2006-07-17 22:36 =>

Nurkkatanssit olivat etenkin maalla kova juttu viime vuosisadan alkupuoliskolla. Sotien aikaanhan niitä järjestettiin myös, vaikka ne kiellettyjä olikin. Muistelisin niin kerrotun, että vahti oli jotenkin järjestetty, ettei käry olisi käynyt.

Nimenomaan kylän nuoriso, jota niihin aikoihin kylillä oli vielä paljon, kokoontui näihin juttuihin. Varmaan tälläkin palstalla jonkun isoisän tai äidin suhde on luutavasti noista tansseista lähtenyt alkuun ja sen tuotoksena tanssi jatkuu polvesta toiseen.

Viime talvena eräissä erään vanhan naisihmisen hautajaisissa, jossa olin läsnä, eräs entinen kansnedustaja ja kunnallisneuvos sivusi ko. aihetta pitäessään muistotilaisuudessa puhetta. Hienosti asetteli sanansa, johon hyvin tämä nurkkatanssiaihekin sopi.


Marcos 2006-07-18 10:30 =>

Mielestäni nurkkatanssit ovat paikallinen tanssitapahtuma, jota ei erityisemmin mainosteta eikä organisoida, ei myydä lippuja esimerkiksi. Soittajille saatettiin kyllä kerätä kolehti tanssijoiden kesken. Soittopeleinä saattoi olla haitari, mandoliini tai huuliharppu). Kaikkein vaatmattomimmillan soittopuoli oli sitä, että vaikkapa joku vanha eukko keräsi hameenhelmansa, kapusi uunille ja alkoi rallattaa polkkaa, sanoitustakaan ei tarvinnut, kunhan oli tahti, mihin tanssata (joskus tuntuu itsestäni, pitkälinjalaisesta, joskaan ei koskaan nurkkatansseissa tanssineesta, nykytanssijoiden vaativaisuus musiikin suhteen kovin yliammutulta, tuntuu kuin metsä katoaisi puilta).

Oli niitä ainakin 1920 ja 1930 luvuilla, vanhemmilta saadun tiedon mukaan.

Paikkana oli vaikkapa lato tai esim. talo, joka oli jäänyt pois aktiivikäytöstä.

Tanssittiin ainakin polkkaa, jenkkaa ja valssia.

Etupäässä nuoret ja naimattomat tanssivat. Vanhempaa väkeäkin saattoi olla paikalla, enemmän katsojan kuin tanssijan roolissa. En tiedä, olisivatko nuoret mieluiten tanssineet kokonaan ilman "valvontaa" (no, arvaan kyllä...).


C.c. 2006-07-18 10:54 =>

"Olette tervetullut suljettuihin tansseihimme Keilalle 7/8 klo.19. E.R."

82X38 mm:n kokoinen paperikortti, johon ym viesti on koneella kirjoitettu, jäi tätini jälkeen. Tapahtumapaikka todennäköisesti Tervakoskella (Keilan tietänevät paikalliset), ajankohta täysin avoin, joko sota/pula-ajalta tai jos kutsu tädin setäpuolelle, niin voi olla jopa viime vuosisadan alultakin.

Oikeita sisäpiirin juttuja - tässä todennäköisesti myös tietty lainkierto, jos on kyse tanssikieltolain ajalta.

christoffer columbus


Henkäys 2006-07-18 11:39 =>

Jos olisit kysynyt vuosi sitten, olisin vastannut että nurkkatanssit ovat lavatanssien esi-isiä ja samalla myös suomalaisten kansantanssien unohtumaton osa. Nyt osaan vastata jo paremmin. Tänä kesänä olen ollut jo kahdessa tapahtumassa mukana johon nurkkatanssit ovat jollakin tavalla liittyneet.

Kuuluisampi niistä oli Pispalan Sottiisi 2006 joiden teemana oli Nurkat auki maailmaan. Puskasoitot tuovat tunnelmaa vuosien takaa ajalta jolloin ihmiset kokoontuivat tanssimaan yhdessä mutta salaa. 1800-luvulla nousi vastustus nuorten tansseja vastaan. Tanssit jouduttiin pitämään salassa sillä niillä rikottiin korkeampien tahojen tekemää kieltoa tanssimisesta. Myös muu väki saattoi paheksua rahvaan tansseja. Sodan aikana kaikki tanssit olivat täysin kiellettyjä, sekin oli siis nurkkatanssien aikaa.

Jos samasta paikkaa löytyi väkeä joka halusi tanssia ja soittaa, olivat nurkkatanssit nopeastikin meneillään.


Päivi 2006-07-19 18:09 =>

Kiitos jo vastanneille!

Vielä kaipaan lisää kommentteja. Myös tosiaan ne "väärät vastaukset" ovat arvokkaita, koska nimenomaan mielikuvista ("oudositakin") olen kiinnostunut, faktatietoa aiheesta minulla on jo ihan riittämiin!

Ajankohtiin voisin ainakin toivoa vielä tarkennusta! Mihin aikakauteen miellät nurkkatanssien sijoittuvan?

Mikä asema nurkkatansseilla (mielestäsi) oli esim. yhteiskunnassa tai ihmisten keskuudessa?


Krisse 2006-07-20 10:01 =>

Nurkkatanssit tuovat minun mieleeni sota-ajan yksityiset "salatanssit" jonkun kotona tai muussa ei-julkisessa paikassa.

Samaan mielikuvaan sopivat myös esim. Jane Austenin kirjojen kuvaukset hienoston yksityisistä spontaaneista tansseista, joissa joku soitti pianoa kun muut tanssivat.

Tietoa aiheesta ei juuri minulla ole.

Kirjoittajan avainsanat: nurkkatanssit

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu