TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lindy hoppia (Nanna 2006-06-30 12:32)

Tanssin historia

Walker
2006-07-13 11:53

Jo netissä seikkailu antaa hyvän kuvan eri tanssilajien kehittymisestä ja luonteesta. Vakiotansseista löytyy löytyy noin samankaltaista yhtäpitävää teitoa runsaasti. Käyttämällä vaikkapa hakusanana nimeä "Harry Fox" olet sellaisen tietomäärän kanssa tekemisissä, niin että sulattelemista riittää... Yhden sivun tietoihin ei kannata missään tapauksessa luottaa, mutta kymmenkunta sivua antaa jo jonkinlaista kuvaa tiedon luotettavuudesta. Ja se ehkä näennäisesti ristiriitainenkaan tieto ei aina ole väärää, vaan nimenomaan antaa hyvän kuvan vallitsevasta tilanteesta - niin kuin seuraava kappale osoittaa. Ja sekin on vain yksinkertaistettu...

Swing-tanssit ovat sitten aivan oma alueensa. Jos löytää yhtäpitävää, eli toista tietolähdettä tukevaa tietoa, niin se on mielestäni jo melkoinen sattuma. Lindy ja jitterbug esitetään täysin samana tanssina ja sitten toisessa paikassa ne ovat aivan eri tanssit. Ja ei lindykään ole sama tanssi eri paikoissa ja jitterbug vaihtelee vieläkin enmmän. Kuitenkin näyttäisi siltä että jitterbuggikin olisi noin sama tanssi kuin "single time swing" eli samalla askellukseella tasnssittava kuin "suomalainen fusku". tosin jitterbugista löytyy myös aivan sama versio kuin "East coast swing", joka taas joissakin yhteyksissä esitetään lähes samana tanssina kuin eurooppalainen eli suomessa tanssittava jive.

Jiven vahvuus on sen kilpatanssi-status, jonka seurauksena siihen on kehittynyt perusaskellus joka tunnetaan ympäri maailmaa. Jenkkilässä "east coast swingiin" saattaa olla erilaiset perusaskellukset "saman kylän tanssikouluissa". Jive/buugimainen lienee kuitenkin yleisin, mutta myös - step,step,TAP,step,tripla - perusaskellusta käytetään yleisesti. Suomessakin askellus tunnetaan "sugar bush" kuvion askelluksena.

Aika usein swingin perusaskellukseksi esitetään tarkasta swing-tanssilajista riippumatta vanhan "single time swingin" eli sama kuin fuskun askellus. "Single time swing" formaattinen swing lienee läntisessä maailmassa eniten tanssittu swing-tanssi.

Noita swing-sivuja kun surffailee, niin viimeistään silloin tuntee joutuneensa lopppumattomalle upottavalle suolle. Varokaa vaan joutumasta neuroosin valtaan.

Kirjoittajan avainsanat: swing, jive, fusku, swingtanssi, jitterbug, lindy

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu