TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Ikärasismi ja tanssimaan pääseminen (XL-daami 2006-07-03 0:15)

Tanssirasismi

Marcos
2006-07-07 12:47

Kiitos hienosta ja kaikessa karuudessaan luovasti asioita tarkastelevasta artikkelista.

Noinhan se toisaalta on, ehkä aavistuksen kärjistettynä ja pelkistettynä. Markkina-arvosta siinä pitkälti on kyse, kyvystä tuottaa tanssiparille tanssinautintoa, esteettistä nautintoa tai, jos ihan keskustelemaan ryhdytään, verbaalista tai älyllistä nautintoa. Joissain tapauksissa ollaan myös potentiaalisia seuran tarjoajia, mikä saattaa riittää yllykkeeksi yhteiseen tanssiin. Kokonaan en myöskään sulje pois hakemista pelkästään epäitsekkäistä motiiveista lähtien, kyllähän sitä niinkin tapahtuu, että haetaan vaan sen tähden, kun joku näyttää seinäkukkasena aikaa viettävän. Ihminenhän ei sentään ole aivan puhtaasti itsekäs, etenkään lähipiirissään. Lisäksi haetaan valtavasti ihan vaan sattumankauppaa, on ruuhkaa eikä ehdi valikoida, haettava ei herätä suuria tuntemuksia suuntaan eikä toiseen.

Paljon täällä on nostettu esiin tuota iäkkäämpien miesten tanssimista nuorten naisten kanssa. Aika paljonhan sitä näkee. Markkinavoimat kai siinä osittain pelaavat, nuoret ovat keskimäärin paremmin tanssivia, varsinkin mitä tulee kädenalitansseihin. Kun miehellä on vielä luonnostaan taipumusta viehättyä nuoruudesta ja kauneudesta ja kun nuoret miehet loistavat poissaolollaan, asetelma on valmis.

On kuitenkin myös joitain vastavoimia asetelmalle. Jos haluaa esim. pedata täysimääräisesti toimivan haun naistenvuorolle etenkin oudolla lavalla, on kokemukseni mukaan muistettava hakea myös niitä keski-ikäisiä. Siitä joukosta ne vastahaut lähinnä tulevat. Nuorilla on omat tuttunsa, joita hakevat. Tämä rajoittava sääntö ei välttämättä koske kaikkein taitavimpia miestanssijoita, joilla on paljon hyviä tanssituttuja nuorten naisten keskuudessa.

Toinen vastavoima on se, että jos ikääntyvä mies haluaa ihan oikeata seuraa itselleen, ovat mahdollisuudet nuorten naisten keskuudessa todella pienet. Tosin sitäkin tapahtuu, mutta harvinaista on, jos ikäeroa alkaa olla päälle parinkymmenen vuoden. Mutta seuran saanti EteläisenSuomen lavatansseistahan on aika vaikeaa joka tapauksessa.

Miksi siis ei vanhempi mies tanssittelisi nuoria naisia keski-ikäisten sijaan, kun kummiltakin saa seuraa likimain yhtä ”hyvin”? Miksi nuoret miehen opettelisivat kuukausien ajan tanssimista, jos ainoana palkkiona todella on tanssiminen? Se seurakysymys on varmaan heille vielä keskeisempi kuin iäkkäämmille, niinpä kapakka lienee helpommin mieleen tuleva vaihtoehto kuin tanssilava.

Olisiko niin, että olisikin naisten aika katsoa peiliin? Voisiko vähän lisää kevytkenkäisyyttä, vähän vähemmän vaateliaisuutta olla eduksi? Vai onko syytä pyrkiä muuttamaan lavatanssien yleisiä normeja, totuttuja malleja? Vai olisiko miessukukunnan tarkistettava normistoaan, vieläkö on ymmärtämättömiä, omaa oksaansa sahaavia (ei, kaikkien miesten oksaa sahaavia) miehiä, joiden silmissä aktiivinen nainen on ”kiertopalkinto”, jopa silloin kun toisen tavoitteena on nimenomaan pitkäkestoisen suhteen rakentaminen.

Tai kenties nykytilanne on kyllin hyvä. Nykyisin tanssia harrastaville se kai on, kun kerran harrastavat.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu