TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Ikärasismi ja tanssimaan pääseminen (XL-daami 2006-07-03 0:15)

Tanssirasismi

Streamer
2006-07-06 22:11

Palstalla on kirjoitettu tanssilavoilla vallitsevasta syrjinnästä iän tai tanssitaidon takia. Tanssilava on kuitenkin ikään kuin markkinapaikka, pörssi, jossa käydään kauppaa oikeudesta päästä tanssimaan. Kysyntä ja tarjonta määräävät sen, kuka pääsee tanssimaan kenenkin kanssa ja kuka jää ehkä kokonaan ilman.

Vanhemman tanssijan, varsinkin naisen, pitäisi olla poikkeuksellisen hyvä tanssimaan pystyäkseen päihittämään kauniit ja hyvin tanssitaitoiset nuoremmat naiset. Näin ei kuitenkaan ole, tanssitaito suhteessa ikään lienee aika lailla normaalijakauman (Gaussin käyrä) mukainen.

Samanlaisen saneeraamisen, jota tapahtuu yrityksissä, on tapahduttava myös tanssipaikoilla. Jos lähtökohdaksi otettaisiin se, että kaikkien vanhojenkin naisten pitäisi aina päästä tanssimaan, niin tämä olisi signaali kaikille "mummoille" lähteä tanssimaan; heille olisi ikään kuin turvattu "tanssitakuu". Koska miehiä on lavoilla yleensä naisia vähemmän, niin silloin nuoremmat naiset jäisivät kokonaan tanssittamatta ja se olisi kuolinisku koko tanssiharrastukselle. Siksi pitäisikin mieluummin tavoitteena olla se, että tanssitaitoiset ja taitavat miehet keskittyvät tanssittamaan nuorempia naisia ja vanhemmat naiset ja lopulta sitten myös vanhemmat miehet vähitellen karsiutuvat pois luonnollisen poistuman kautta. Nuorissa on tulevaisuus ja nuoret naiset houkuttelevat paikalle miehiä. Jo nyt nuoremmat naiset pääsevät usein liian vähän tanssimaan.

Pääsylipun hinnan näennäinen eriarvoisuuskaan ei ole välttämättä aivan yksinkertainen asia. Riippuen laskentatavasta pääsylipun hinta on joko kaikille sama tai hyvinkin erisuuruinen. Jos hintaa katsotaan pelkästään kertaluonteisena menoeränä, niin se todella on kaikille sama (kun ei oteta huomioon mahdollisia alennuksia.) Muutaman kerran kesässä paikallisella lavalla käyvä maksaa lipustaan pelkästään sen nimellisarvon verran, kuten muutkin. Aktiivinen harrastaja on kuitenkin ehkä uhrannut tanssitaitoonsa tuhansia euroja ja tuhansia tunteja, joten jos lasketaan mukaan myös tanssitaitoon investoidut kulut ja lasketaan siis tasearvoa vastaava keskimääräinen pääsylipun hinta, niin silloin hinta onkin jo aivan toista luokkaa. Ei silloin voi myöskään vaatia, että satunnainen kävijä saisi tanssia yhtä hyvien tanssijoiden kanssa tai ylipäänsä lainkaan, eihän hän ole harrastuksensa eteen juuri mitään uhrannutkaan. Olisi oikeampaa vertailla pääsylippujen hintoja tai tanssimaan pääsemistä pääsylipun "tasearvon" mukaan, jolloin siis myös tanssitaitoon sisältyvät investoinnit tulisivat huomioiduiksi.

Tuskin tanssilavoilla on mitään ikäsyrjintää, jotkut vain eivät voi hyväksyä omaa vanhenemistaan. Markkinavoimat lopulta määräävät sen, kuka pääsee tanssimaan, kuka ei. Tämä on ainoa vaihtoehto koko tanssilavakulttuurin säilymisen kannalta. Nuoria on saatava lisää ja vanhojen on vähitellen poistuttava, kuten aina ennenkin on tapahtunut.

Vanhenemista ei voi välttää, mutta ehkä tanssiminen liikuntamuotona vähän hidastaa sitä.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu