TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Onko tanssimusiikki "tasapäistynyt"? (Kosketinsoittaja 2006-07-04 10:45)

Onko tanssimusiikki "tasapäistynyt"?

Tapani
2006-07-04 12:01

Tai onko tilanne ylipäätänsä näin kuten me itse arvelimme?

Itselläni on vähän sellainen tuntuma että viime aikoina muutamat orkesterit ovat alkaneet monipuolistaa musiikkiaan. Tanssiurani ei ole vuosikymmenten mittainen enkä osaa muutenkaan sanoa varmasti, mutta siltä tuntuu. Perushuttuakin tulee kyllä edelleen ihan riittämiin, mutta muutamia valopilkkuja orkestereista löytyy.

Tanssikurssit käyneiden treenattujen tanssijoiden äänet ovat ehkä enemmän pinnassa ja saavat suuremman huomion kuin suuremman kuluttajakunnan. Huipputanssijat haluavat enemmän heidän standardien mukaista musiikkia, ikäänkuin bändit olisivat toistensa kopioita ja biisit soitetaan kuten ne levyltä on totuttu kuulemaan.

Ehkä joidenkin kohdalla on näin, mutta yleisesti tuntuu siltä, että tanssifriikit kaipaavat nimenomaan monipuolisempaa musiikkia. Hehän ovat juuri niitä, jotka käyvät tansseissa usein ja jos aina kuulee samoja kappaleita samalla tavalla soitettuna niin tylsäähän se on. Hyvät tanssijat ovat myös iloisia jos kappaleissa on jotain tulkittavaa eivätkä ne ole tasapaksua mössöä.

Valitettavasti sillä että orkesterit jauhavat samoja kappaleita tutulla tyylillä on kuitenkin hyvätkin puolensa tanssijan kannalta. Ne vanhat kuluneet kappaleet ovat kuitenkin yleensä hyvää tanssimusiikkia ja ongelma niissä on lähinnä kuluneisuus. Muusikon käsitys hyvästä musiikista on usein erilainen kuin tanssijan, varsinkin jos muusikko ei tanssi. Jos pitää valita vanhan ja kuluneen biisin joka on kuitenkin hyvää tanssimusiikkia ja uuden ja mielenkiintoisen mutta huonosti tanssimiseen soveltuvat biisin tai sovituksen välillä niin tanssija tietysti valitsee mieluummin ensimmäisen. Tanssimaanhan lavoille on tultu. Ihanteellista olisi tietysti kuulla vaihtelevaa, mielenkiintoista ja tanssimiseen hyvin sopivaa musiikkia, mutta nähtävästi kovin monella bändillä ei riitä rahkeet siihen.

Jotkut bändit soittavat biisejä jotka ovat jotain muuta kuin sitä samaa ja jotka silti soveltuvat hyvin tanssimiseen ja ainakin minä ja muut tuntemani ahkerat tanssijat tykkäävät. Musiikin tanssittavuus on kuitenkin ensisijaista.

Sitä en yhtään epäile etteikö aina löytyisi valittajia jos uskaltautuu soittamaan mitään mikä yhtään poikkeaa totutusta. Monet kuitenkin varmasti myös yllättyvät iloisesti jos musiikki on kuitenkin myös hyvää tanssimusiikkia. Ihmiset varmaan harvemmin valittavat siitä että musiikki oli taas sitä samaa vanhaa koska siinä suhteessa tanssija on jo tottunut ja alistunut kohtaloonsa.

Tanssijoiden suosiossa olevat yhtyeet (kuten Finlanders) on latistanut monet ulkomaisetkin klassikot perusmössöksi. Biiseissä ei ole enään sitä alkuperäistä munaa ja alkuperäisesityksen intohimoa musiikin tekemiseen. Kappaleiden nopeudet väännetään väkisin johonkin muottiin alkuperäinen idea kappaleesta unohtaen.

Finlanders on suosittu sen vuoksi että kaikki tulevat Finlandersien keikoille, ei niinkään musiikin vuoksi. Musiikista monet tanssijat tuntuvat olevan samaa mieltä kanssasi, mutta toisaalta Finkkujen ohjelmistossa on yleensä monipuolisesti eri tansseja ja kappaleet ovat hyvin tanssittavia vaikka kuuntelumielessä eivät niin kaksisia olisikaan. Finkkujen keikoilla orkesterin edessä on harvemmin isommin faneja pelkästään katselemassa. Tämä kertoo siitä että musiikin vahvuudet eivät ole niinkään siinä kuinka hyvää kuuntelumusiikkia biisit ovat vaan kuinka hyvää tanssimusiikkia.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu