TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Riuttaa ja Kolmilammia (Drago 2006-06-19 13:29)

Lajitietoutta (BW, jive)

Nanna
2006-06-30 23:13

Suomenkielinen hyvä selvitys löytyy Tommi Koivulan kirjoittamana: www.boogietour.com

"Itse olen vahvasti sitä mieltä, että BW saisi nykyisin vaikuttaa lavatyyppisen jiven perustekniikkaan paljon vahvemmin. Jos nimittäin katsotaan, miten 50-luvun amerikkalaisissa rokkifilmeissä tanssittiin jitterbug/lindy hop/jiveä, millä nimellä tuota alkuperäistä tyyliä haluaa sitten kutsua, niin kyllä tuo tyyli enemmän muistuttaa boogie woogie:a kuin nykyistä lavatyyppistä jiveä.

Eri asia on tietysti se, että halutaanko suomalainen lavatyyppinen jive muuttaa enemmän alkuperäistä 50-luvun tyyliä muistuttavaksi vai ollaanko tyytyväisiä nykytilaan." - AKE

Tähän löytyy muistaakseni myös tuolta Tommin tekstistä hyvä selvennys. Eli BW on ikään kuin uudelleen etsitty jive, kun jive oli muuttunut koreografialliseksi kilpatanssiksi, kauas alkuperäisestä.

Jos nyt vähän alan pätemään, niin lavatansseissa ei oikeastaan kumpikaan näistä lajeista ole sopiva, koska siellä soitetaan hyvin vähän niiden "omia" muusiikkeja. Pop swingiä eli nykyisen jiven musiikkia ei oikeastaan yhtään, mutta rock'n'roll'ia jonkin verran, joka on nykyisen BW:n musiikkia rhytm'n'bluesin rinnalla. Pitää kuitenkin muistaa, että molemmat lajit ovat alunperin lähtöisin r'n'r:sta eli tämän ajatuksen mukaan jivekin soveltuu.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että kilpajive eli ballroom jive on hieno ja kehittynyt laji, jota ei pitäisi mennä tavallaan pilkkaamaan ja pilaamaan, koska sitä ei kuitenkaan lavoilla kukaan tanssi oikein eli sääntöjen mukaisesti. (Muistakaa tytöt, että stringit on jivessä kielletty!) Jos siitä kehitellään erillinen, oma lajinsa, jonka pohjalla on ballroom jive, se on ihan ok. Näin on oikeastaan jo käynyt. Kun "lavajivestä" on virallisoitunut fusku, voisi tuosta kehittää uuden lavajiven, esimerkiksi. :) Mutta siis vain oma mielipiteeni.

Suomessa lavatanssijivelle omana musiikkina (vaikka siihen myös BW:ta sitä osaavat tanssivat) pidetään hyvin usein tanssijankielessä synkopoitua suomalaista iskelmämusiikkia, johon ei lähtökohdallisesti jive sovi eikä kuulu mitenkään vaan meillä on siihen ihan oma r'n's-tanssimme: fusku.

Koska taas fuskun askelluksesta puuttuu synkooppi, voisi tässäkin kohtaa olla tilausta rehellisesti kehitellä kokonaan uusi laji ballroom jivestä eli vaikkapa se lavajive. Suomalainen jive ei myöskään saattaisi olla huono nimi. :) Kuten kirjoitin, tämä kehittelyhän on siis oikeastaan lavoilla tanssittavan jiven kohdalla jo tapahtunut, sille pitäisi vaan lanseerata uusi nimi, jolla se erotettaisiin ballroom jivestä...

Olen pahoillani, jos tuli jotain asioita kirjoitettua ja selitettyä ihan pölösti, ei ole oikein ajatus mukana hommassa. Yritys hyvä (10), antakaa armoa.

Ja kuitenkin! Ihan oikeasti sosiaalitanssimaailmassa näillä asioilla ei pitäisi olla mitään väliä. Ne on yhtä merkityksellisiä, kuin kylvääkö viljan siemenjyvä oikein vai väärin päin. Lopputulos on kuitenkin sama.

Kirjoittajan avainsanat: ballroom jive, kilpajive, jive, fusku, boogie woogie, boogie, bw

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu