TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Fleckerl (Matti Jokinen 2006-06-22 0:43)

Fleckerl

Matti Jokinen
2006-06-22 0:43

Yritän laatia animaatiota ja suomenkielistä ohjetta fleckerlin tanssimiseen ja harjoitteluun (fleckerl on valssin kuvio, jossa pari pyörii nopeasti paikoillaan yhdessä pisteessä). Kuviosta näkyy olevan useanlaista ohjetta, ilmeisesti myös useanlaista tanssitapaa.

Waltzballs.org esittää kuviosta kaksi eri versiota. Ensimmäisessä mies ja nainen kiertävät yhteistä keskipistettään symmetrisesti. Vastapäivään pyöriessä askeleet ovat:

1. Vasen jalka ristiin oikean eteen
2. Oikea jalka sivulle
3. Vasen jalka ristiin oikean eteen
4. Oikea jalka sivulle
5. Vasen jalka ristiin oikean taakse
6. Oikea jalka sivulle

Suunnat ovat tietenkin hetkellisiä, koska kuvio pyörii nopeasti. Mies tanssii askeleet 1-3 samaan aikaan kun nainen tanssii askeleet 4-6 ja päinvastoin. Tämä on sama versio, jota itse tanssin (luomupohjalta).

Toisessa waltzball.orgin versiossa mies pyörii itsensä ympäri ja nainen kiertää häntä ykkösversion askelin. Tätä versiota ei ole esitetty yhtä tarkasti, mutta uskon ymmärtäväni, mitä ohjeessa tarkoitetaan. Waltzballs.org sanoo, että tämä on toissijainen versio, jota voi käyttää, "jos naista pitää viedä". Tuota viimeksi mainittua kohtaa en oikein ymmärrä. Tässä versiossa nainen joutuu liikkumaan enemmän, joten luulisi, että se on vaikeampi viedä.

Kolmannesta ohjeesta en ole saanut selvää, mikä on hämmentävää, koska se on kaikkein arvovaltaisimmasta lähteestä, Alex Mooren kirjasta "Ballroom Dancing". Mooren ohje vastapäiväiselle fleckerlille on seuraava:

1. Käännös vasemman jalan kantapäällä 1/4 kierrosta vastapäivään
2. Oikea jalka sivulle (parin ympäri)
3. Käännös 1/2 kierrosa vastapäivään jalkoja siirtämättä, vasen jalka jää ristiin oikean eteen
4. Oikea jalka sivulle ja vähän taakse kääntyen 1/8 kierrota vastapäivään
5. Vasen jalka ristiin oikean taakse kääntyen 3/8 kierrosta vastapäivään
6. Käännös oikean jalan varassa 1/2 kierrosta vastapäivään

Myötäpäväisen fleckerlin ohje on symmetrinen. Moore sanoo, että naisen askeleet ovat "normal opposite", minkä käsitän tarkoittavan, että ne ovat samat kuin miehellä mutta tahdin verran eriaikaiset.

Mooren ohje jättää aika paljon tulkinnanvaraa sille, missä jalat milläkin hetkellä tarkkaa ottaen ovat, mutta en ole keksinyt mitään tulkintaa, jossa molempien tanssijoiden jalat liikkuisivat ihmisen anatomian sallimalla tavalla. Kuvio ei myöskään ohjeen mukaa näytä pyörivän tasaisesti, koska jollekin askeleelle tule 1/8 kierroksen käännös ja toiselle 1/2 kierroksen. Edelleen pari ei käsittääkseni pysyisi vastakkain, jos toinen kääntyy 1/8 kierrosta samalla kun toinen kääntyy 1/4 kierrosta.

Mooren versio näyttäisi miehen osalta olevan samankaltainen kuin waltzballs.orgin kakkosversio, mutta naisen osalta erilainen. Tai sitten käsitän väärin sanat "normal opposite".

Kommentteja?

Kirjoittajan avainsanat: valssi

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu