TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lady's Take Over ja Open Leading: lava vai r'n's? (Nanna 2006-05-19 11:54)

Pressistä

Tapani
2006-05-22 15:19

Kyllä käytännössä pressin ja viennin voiman määrittää pari yhdessä. Ei ole mahdollista, että sen tekisi vain toinen osapuoli. Totesimme myös, että seuraaja oikeasti on viime kädessä se, josta voima on kiinni. Koska viejällä ei yksinkertaisesti ole mitään keinoja, millä voimaa muuttaa, ellei seuraaja ole tälle yritykselle myönteinen.

Tottakai seuraajan ei ole mikään pakko seurata viejää tässä suhteessa aivan kuin seuraajan ei ole pakko seurata viejää muissakaan suhteissa. Voi myös olla seuraamatta. Tästä en ole eri mieltä; kysymys on siitä pitäisikö seuraajan käyttää sitä pressiä mitä viejä haluaa käytettävän.

Itse törmään välillä viejiin, jotka vievät voimakkaasti ja kovalla kädellä, odottavat tytön antavan voimaa. Omasta mittapuustani jopa roikkuvan kivirekinä. Helppo vastaus voimaan on tietysti voima omalta puoleltani. Yhdessä vaiheessa törmäsimme treeneissä usein tähän kasvavaan pressiin nopeaa treenatessamme. Kuitenkaan tämä ei auta yhtään tanssiessa, koska mitä rankempi seuraaja on viedä, sitä enemmän viejä käyttää voimaa ja sitä rajoitetumpaa ja rankempaa tanssista tulee.

Voima on usein epämiellyttävää ja vahingollista tanssille, mutta ei välttämättä. Sillä on myös käyttökohteensa kuten toisen käyttäminen vastapainona ja vastaava. Viennissäkin se voi olla miellyttävä tehokeino jos sen tekee ja sitä seuraa hyvin. Sen käyttäminen hyvin ja oikeisiin kohtiin on kuitenkin vaikeaa, ja sen vuoksi monet valmentajat preferoivat pelkästään keveyttä koska sillä voi näppärästi ohittaa voimankäytön ongelmat. Tässä ei ole mielestäni mitään vikaa - se rajoittaa joitain optioita pois, mutta ilmankin pärjää aivan mainiosti.

Tuo pressin vaihtelu ilmeisesti tarkoittaa sitä, että seuraajalla on pressi vaikkapa asteikolla 0-100 grammaa. Tällöin kynnys liikkeelle lähtemiseen tai suunnan vaihtamiseen on 100 grammaa ja liikkuessa sitten pressi vähentyy, kunnes kiristyy jälleen tuohon 100 grammaan ja liikkeen suunta muuttuu. Seuraaminen yleensäkin perustuu tähän, että liikkeelle lähtöön tarvittava voima on aina sama, muutenhan viejä ei voi milloinkaan tietää, koska seuraaja sinkoaa liikkeelle. Ja siis seuraajahan sen määrittää, kuinka paljon voimaa tarvitsee liikkuakseen. Vientiseurannasta usein käytetään vertausta kuminauhaan ja se mielestäni pätee tähänkin, kuminauhan venyttäjä ei voi päättää kuminauhan ominaisuuksia. En oikein ymmärrä miten viejä voisi liikkeelle lähdön voiman määrittää. Paitsi sillä, että kiskoo voimalla seuraajan painopisteen pois tämän omien jalkojen päältä. Haluaisin lisäselvennystä tuohon lauseeseen.

Jos seuraaja on satumaisilla reflekseillä varustettu loistava tanssija ja ajattelemme tanssijoita yksinomaan fysikaalisina kappaleina niin tuo tietysti pitää paikkansa. Seuraaja voi lähteä liikkeelle aina kun vienti on juuri 100 grammaa. Käytännössä tuo tarkoittaa kuitenkin sitä, että jos viejä ei ollut tarkoittanut että seuraaja lähtee vielä 100g kohdalla niin vientien ajoitus ja viennit ylipäänsä menevät pieleen. Seuraaja ei tällöin seuraa eikä seuraaja onnistuneesti määrittänyt mikä on pressin määrä, hän vain lähti liikkeelle väärään aikaan ennenkuin viejä ehti saattaa vientinsä päätökseen. Tälläinen käytös on seuraajalta toki periaatteessa mahdollista, mutta ei toivottavaa.

Olen myös ihan eri mieltä siitä, että liikkeelle lähtöön tarvittavan voiman määrän pitäisi olla aina sama ja että tämä olisi jotenkin olennaista viemiselle. Olennaista ei ole voiman absoluuttinen määrä vaan voiman määrän muutos suhteessa aikaan. Liikkeelle lähtöön tarvittavan voiman muuntelu on myös esimerkiksi hitaaseen musiikkiin tanssittaessa seuraajalle helppo ja hauska tapa panna tanssiin omia mausteitaan. Siitähän tämä ketju taisi lähteä liikkeellekin...

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu