TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Riippuvuus (Krisse 2006-05-10 9:57)

Hyvä tanssitaito ei esittelyä kaipaa

Streamer
2006-05-12 23:52

Hyvältä näyttävän tanssin erottaa nopeasti. Samalla se on myös tanssimista oikein ja kaiken lisäksi se on myös miellyttävämpää ja vaihtelevampaa. Se on vaatinut suuria uhrauksia, paljon aikaa ja rahaa. Kannattaahan sitä esitellä, jos joku todella on hyvä tanssimaan.

Jokaiseen tanssilajiin liittyy sille ominaiset askeleet ja vartalon liikkeet. Erilaisia askeleita ovat mm. pitkä hidas askel (hidas valssi), nopea lyhyt askel (jive), kanta-askel (valssit), päkiä-askel (lattarit), hyppyaskeleet (polkka). Askeleen voi ottaa jalkoja laahaamalla (hidas valssi) tai nostamalla reilusti jalkoja (fusku, jive). Askeleen ottamiseen saattaa liittyä myös myötäliike tai vastaliike, lantion liike tai liikkumattomuus, nousut ja laskut, vartalon kallistukset jne.

Kaikista näistä näkee heti kuka osaa tanssia. Aloittelijoilla on taipumusta fuskua tanssiessaan ottaa liian pitkiä askelia jalat harallaan ja sylitansseja tanssiessaan taas lyhyitä askelia, vaikka pitäisi tehdä päinvastoin. Hyvä tanssija pyrkii ottamaan askeleet ja tekemään kaikki liikkeet kunkin tanssin luonteen mukaisella tavalla vieläpä luontevasti ilman että se näyttää teennäiseltä.

Hyvä tanssija pyrkii vielä tanssimaan ryhdikkäästi oikeilla askelilla musiikin tahdissa ja oikean perusaskeleen lisäksi hallitsee vielä erilaisia kuvioita. Hyvän näköinen tanssi on samalla kuitenkin myös vähäeleistä, suhteutettua muiden tanssijoiden taitotasoon ilman akrobatiaa, siis lähes huomaamatonta. Silti se kuitenkin heti erottuu muista.

Ainakin nämä perusasiat pitäisi olla hallinnassa ennen kuin kannattaa suuremmin ruveta esittelemään tanssitaitoaan muille. Yleensä kuitenkin tanssin harrastajat tuntuvat yliarvioivan oman tanssitaitonsa ja ne jotka todella osaavat, eivät taidoillaan keikaroi.

Jos tanssimisen tarkoituksena ei ole pelkästään se, että se näyttää hyvältä, niin silloin harrastuksen motiivina on jokin muu kuin pelkkä tanssiminen. Kilpatanssijoiden tavoite on sataprosenttisen hyvä suoritus ja he tekevät sen mahdollisimman hyvin ja näyttävästi. Lavoilla on paljon niitäkin, joilla on muita motiiveja harrastukselleen ja silloin tanssin ulkoinen näyttävyys on sivuseikka.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu