TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Riippuvuus (Marcos 2006-05-10 13:32)

Mitä tanssi on, ja mikä on sen tavoite?

Pia M
2006-05-12 13:24

Jostain syystä tunnen tarvetta lainata tähän otteen juuri lukemastani kirjasta. Mielestäni tätä kohtaa pohtimalla saavutetaan vähintään yksi uusi näkökulma esiintymisen ja katselluksi tulemisen merkitykselle tanssissa.

Lainaus teoksesta Tanssioppilaan kirja (Ahonen, Anttila, Jalkanen, Jouhinen, Kontunen, Renvall, Suhonen, Vainio), Tammer-Paino Oy 2003. Sivu 117 ->

"Jos katsot tarkasti tanssijoita, jotka näyttävät vain juoksevan näyttämöllä, huomaat heidän liikkumisessaan jotain erilaista verrattuna tavalliseen juoksuun. [Koulun] rappuja alas kiiruhtavien tyttöjen mielessä on kenties paikka, jonne he ovat menossa. Vaikka tanssijatkin juoksevat, on heidän mielessään vain tämä hetki: he tuntevat, kuinka heidän lihaksensa tekevät työtä, he aistivat ilmavirran ihollaan ja kuulevat oman hengityksensä ja liikkeidensä tuottamat äänet. He aistivat valppaasti toisen tanssijan liikkeet.

Tanssijan syventyminen juuri kokemaansa hetkeen tekee liikkeestä tanssia. Tanssijan on oltava yhtä aikaa keskittynyt omaan kehoonsa, toisiin tanssijoihin sekä ympäröivään maailmaan. Tanssija ei voi keskittyä vain omaan itseensä ja omaan suoritukseensa.

[...]Tanssi ei pyri mihinkään tavoitteeseen, joka on tanssimisen hetken ulkopuolella. Tanssin tavoite on tanssi itse. Myös tanssin katsomisessa on olennaista katsomisen hetki ja sen tuottama kokemus. Vaikuttava tanssiesitys on sellainen, joka jää katsojan mieleen.

Jokaisen tanssinharrastajan on hyvä pysähtyä miettimään, miksi juuri tanssi on hänelle tärkeää ja mikä erottaa tanssin muista liikunta- ja taidelajeista. Tokihan tanssi kohottaa kuntoa, mutta kuntoa voisi parantaa tehokkaamminkin. Tanssin kautta saa kavereita, mutta niin monien muidenkin harrastusten kautta. Mikä tanssissa on ainutlaatuista?"

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu