TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Millaista on hyvännäköinen tanssi? (Elisa 2006-05-07 12:30)

Tuomarien arvosteluperusteet

Nanna
2006-05-11 9:41

Nyt on kyllä pakko puuttua, kun kukaan tuomari ei sitä tee. Tämä asia on pohjaton suo ja jokainen tuomari on tietysti ihminen, ei kone.

Lavatanssikisassa ei käsittääkseni ole varsinaisia sääntöjä eikä virallisia tuomarikoulutuksia/ -kokouksia yms. joissa yhteistä linjaa vedettäisi. Kilpatansseista tiedän vain, että heillä on hirmu tiukkoja sääntöjä mm. asun koristeellisuuden ja peittävyyden, oikeanlaisten kenkien ja jopa alushousujen mallin suhteen. Näitä asioita kisoissa tarkkailee jury. Tuomaristolla on tarkat säännöt siitä, mitä pitää ja saa tehdä ja miten. Kerron kuitenkin omista lajeistani, koska näiden muiden arvostelumetodeista ei enempää varmaa tietoa ole.

Boogie Woogie- kilpailusuorituksessa on kolme arvosteltavaa osa-aluetta: tekniikka, tanssikuviot ja tanssillinen esiintyminen sekä musiikintulkinta. Lindy Hopissa osa-alueet on nimetty esitys, tekniikka/laatu ja sisältö/kuviot ja air stepit. Jokaisesta osa-alueesta pari saa enintään 10 pistettä, miinuspisteistä ei voi saada. Tuomari siis katsoo tanssin yleiskuvan yleensä sekä suorituksen alussa että lopussa. Sen jälkeen hän arvioi jokaisen alueen erikseen ja määrittää siitä pistemäärän. Esim. tekniikkaosiossa tuijottaa jalkoja ja katsoo, onko perusaskel kuinka lähellä sääntöjen määritelmää jne. Jokaisella tuomarilla on tietysti oma mielikuvansa siitä, mitä sääntöjen mukainen huippusuoritus on, mutta kilpailutilanteessa tuomari vertaa pareja toisiinsa, ei omaan mielikuvaansa hyvästä tanssista. Tämän takia musiikinkuuntelut/ -valinnat ja muut tilanteet, joissa kaikki luokan parit ovat samaan aikaan lattialla, ovat tärkeitä: Tuomarilla on tilaisuus nähdä, millainen on porukan taso ja arvioida keskivertosuoritus, jolloin osaa asettaa oman pisteasteikkonsa oikein. Esimerkiksi boogiesta on säännöissä määritelty ainoastaan perusaskeleen askelikko, ei mitään mainintaa baunssista, polvista tms, jotka kuitenkin ovat keskeinen osa boogie woogieta. Sääntöjen mukaan voisi periaatteessa pärjätä boogiessa tanssimalla lindyä six count- askelluksella. Tuomarilta siis vaaditaan arvostelussa myös yleistä lajikulttuurin tuntemusta ja sääntöjen sekä tilanteen tulkintatajua, ei ainoastaan sääntöjen pilkun höyläämistä. Tuomareille järjestetään myös kouluksia ja kokouksia, joissa yhteistä viivaa vedetään. Ideaali tilannehan on, että kaikki tuomarit saisivat parit samaan järjestykseen, mutta tähän tietysti vaikuttaa myös esimerkiksi se, milloin tuomari on katsonut paria ja mitä osa-aluetta. (Esimerkki: Pari tekee hienon kuvion, joka on kuin musiikin yksi instrumentti. Tytöltä kuitenkin menee siinä hiukan tasapaino. Tuomari A arvostelee silloin musiikin tulkintaa, joten tämä vaikuttaa hänen pisteisiinsä korottaen, Tuomari B taas arvostelee tekniikkaa, joilloin tytön pienen pieni horjahdus vaikuttaa laskien pisteitä. Ei voi vaatia, että tuomarit pystyisivät keskittymään samaan aikaan kaikkiin arvioitaviin osa-aluesiin ja pystyisivät huomioimaan kaikki asiat samaan aikaan.)

Olen kuullut, että monikaan tuomari ei itse laske antamiaan pisteitä yhteen, jolloin ei edes tiedä, kenet tuli sijoittaneeksi ensimmäiseksi. Tämän pistesysteemin takia usein kilpailussa on sijoittunut poikkeuksellisesti pari, jonka tanssi yleiskatsaukseltaan näyttäisi täysin erilaiselle. Myös tuomarit kuulemma usein katsovat aikaan saamiaan sijoituksia epäuskoisina. Aina siis se, mikä kokonaisuutena näyttää parhaalle, ei ole pisteytettynä paras. Tai toisin päin. Rising Star ja D-luokissa (joissa kaikki ovat samaan aikaan lattialla) arvostelu perustuu enemmänkin yleiskuvaan eli tuomari järjestää parit yleiskuvan perusteella paremmuusjärjestykseen. Tämän takia jokun parin sijoitus samassa kisaporukassa saattaa olla aivan eri noustessa D- luokasta C-luokkaan. Parien taidot tms. eivät siis välttämättä ole muuttuneet mitenkään.

Karsinnassa tuomari merkitsee jatkoon tahtomilleen pareille rastin arvioimalla tanssin yleiskuvaa ja vertaamalla sitä muihin, tosin sääntöjen ja yleisen lajituntemuksen antaman määritelmän perusteella tietysti.

Olennaisinta on, että kilpailun (ja tuomarin) tehtävänä on laittaa kilpailussa ja ko. luokassa mukana olevat parit keskenäiseen paremmuusjärjestykseen kilpailusuorituksen perusteella. Arvosteluun ei siis saa vaikuttaa esimerkiksi se, että pari tanssii tismalleen samanlaisen suorituksen joka kilpailussa ja tuomari jo muistaa missä järjestyksessä mikäkin kuvio ja kikka tehdään. Jos suoritus osa-alueiltaan on parempi edelleen kuin muilla kilpailijoilla, on pari ensimmäinen.

Nämä kaikki jutut perustuvat Suomen arvosteluperusteisiin eivätkä päde esimerkiksi Ruotsissa, jossa muun muassa boogie ja bugg on hyvin tarkasti määritelty. Siellä ruotsalaiset tuomarit arvioivat omien kaavakkeidensa ja sääntöjensä mukaan ja ulkomaalaiset WRRC:n, josta voi tietysti tulla mielenkiintoisia viitteitä sijoituksiin. Suomessakin kansainvälisissä kisoissa ja ulkomaalaiset tuomarit arvostelevat aina WRRC:n sääntöjen mukaan, ei siis STUL:in.

Lisätietoja asiasta saa Tanssiurheiluliiton sivulta: www.tanssiurheilu.fi . Säännöt löytyvät osoitteesta http://tanssiurheilu.fi/toimisto .

Kirjoittajan avainsanat: boogie, lindy, säännöt, Arvostelu, rock'n'swing, rock'n swing

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu