TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Millaista on hyvännäköinen tanssi? (Elisa 2006-05-07 12:30)

Millaista on hyvännäköinen tanssi?

Krisse
2006-05-10 8:43

Se mikä milloinkin näyttää hienolta tai hyvältä riippuu myös ympäristöstä.

Eilen katselin vähän aikaa nuorisoluokan kilpatanssiparin treenailua. Oli oikein hyvännäköistä siinä ympäristössä. Jos sama pari olisi mennyt samaa ohjelmaa lavaympäristössä, se olisi ollut näyttävää mutta luultavasti samalla hieman naurettavaa. Jälleen sama pari kilpalattialla lukuisten muiden parien kanssa saattaa näyttää seurasta riippuen joko oikein hyvältä, tai jos ovat itseään paremmassa seurassa, mitäänsanomattomalta ja kankealta.

Lavatanssikisoissa toteutuu saman tyyppinen illuusio. Parhaat parit (siis kunkin silmään parhaat, eivät välttämättä ne jotka sijoittuvat parhaiten) näyttävät hyvältä, muutama heikoin pari saattaa näyttää vähän kömpelöltä, ja lopuista ei oikein osaa sanoa mitään. Melkeinpä jokainen näistä pareista näyttäisi lavaympäristössä tanssivan oikein hyvännäköistä tanssia, tosin ne huippuparitkin luultavasti tanssisivat siellä vähän samantyyppisesti kuin ne keskikastin parit.

Kilpailuissa pitää erottua jos haluaa pärjätä, veikkaisin.

Jos lavaympäristöstä puhutaan, minun mielestäni hyvältä näyttää tanssi jossa:
- Tanssiasento yhdessä ja erikseen näyttää sellaiselta että siinä on hyvä olla. Kummallakin on normaali ryhti ja rennon oloinen asento ja olemus. Kumpikaan ei riipu tai roiku toisessa.
- Kummankin liikkeet ovat sillä tavoin hallittua, ettei tapahdu riuhtomista, repimistä tai toisaalta räsynukkemaista retkahtelua.
- Tanssin rytmillä on yhteys musiikkiin. Sen ei välttämättä tarvitse olla lajinomaista ollakseen hyvännäköistä, mutta jonkinlainen havainto siitä että pari kuulee musiikin ja tanssii sillä hetkellä soivaan musiikkiin. Rytmityksellä tai perusaskeleella ei välttämättä ole väliä.
- Liikkuminen näyttää rennolta, pakottomalta ja luontevalta, ja pari tanssii "samaa tanssia".
- Erityisen hyvännäköistä on, jos parilla näyttäisi olevan hauskaa ja jopa uskallusta vähän hullutella ja leikkiä askeleilla ja rytmillä, luonnollisesti ympäristön huomioon ottaen.

Jos olisin lavatanssikisoissa tuomarina, uskoisin että näiden lisäksi katsoisin tanssilajin lajinomaisia piirteitä, eli sitä että foksi näyttää foksilta eikä esimerkiksi tangolta tai bluesilta. Lavaympäristössähän saa tanssia kukin mitä tykkää joten siellä sillä ei ole niin väliä.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu