TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Millaista on hyvännäköinen tanssi? (Elisa 2006-05-07 12:30)

Millaista on hyvännäköinen tanssi?

Ykä
2006-05-10 0:02

Vinttikaivo: "Heräsi lisäkysymyksiä: onko näyttävä tanssi aina hyvännäköistä? ja toisinpäin, onko hyvännäköinen tanssi läheskään aina näyttävää?"

Näyttävä tanssi ei ole aina hyvännäköistä, varsinkin jos se menee melkoiseksi riehumiseksi. Vrt. pari joka tekee kymmeniä kuvioita peräkkäin ilman tietoakaan musiikkiin tanssimisesta. Näyttäväähän tuo, muttei hyvännäköistä.

Hyvännäköinen tanssi ei ole aina näyttävää kaikkien mielestä. Kuten kirjoitit, pari joka etenee tungoksessa ilman mitään suuria kuvioita tai eleitä, ei monen erityisesti vähän tanssineen mielestä näytä hyvältä. Ne, jotka ovat enemmän perehtyneitä tanssimiseen, voivat tuota pitää hyvännäköisenä, kun tietävät mitä tuolla tungoksessa voi todella tehdä ja osaavat erottaa pienetkin parin tekemät tulkinnat.

Lavatanssikisojen "säännöttömyydellä" on kai yritetty estää lavatanssilajien kahlitsemista yhteen muottiin varsinaisen kilpatanssin tyyliin. Lavatanssi, kun on luonteeltaan vapaata ja eri variaatioita sallivaa. Silti lavatanssikisoissa on käsittääkseni "kirjoittamattomia sääntöjä", jotka pitää vain etukäteen tiedostaa, vaikka niitä ei missään olekaan kirjattu.

Tuomariarvostelu perustunee myös varsinaisen kilpatanssin puolella loppujen lopuksi tuomarin subjektiiviseen näkemykseen tarkoistakaan säännöistä huolimatta. Säännöthän ovat vain kirjoitettua tekstiä, jonka jokainen voi tulkita omalla tavallaan. Tanssikisoissa kannattaa tietää etukäteen tuomarien tuomitsemistapa.

Lavatanssikilpailemisen etu lienee se, että lavatanssilajeille muodostuu vähitellen jonkilaiset raamit, joiden sisään lajia ruvetaan määrittämään. Lavalajeihin rupeaa muodostumaan jonkinlainen yleisesti hyväksytty perusta, joiden mukaan lajia pyrittäneen opettamaan. Tämä tietysti kaventaa lajivapautta aikanaan, kun aktiivisimmat tanssijat käyvät itseään kurssittamassa ja pyrkivät näitä ohjeita toteuttamaan. Tuskin silti lavatanssiin kuuluva vapaus tuosta mihinkään katoaa vielä lähiaikoina, kun nämä aktiiviset itsensä kurssittajat ovat edelleen vähemmistössä lavoilla kävijöiden joukossa.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu