TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tunnelmia vappuviikonlopulta ja SMORKista (Tanja 2006-05-02 19:40)

Tunnelmia vappuviikonlopulta ja SMORKista

Tanja
2006-05-02 19:40

Aikaisin torstaiaamuna Julia oli oven takana sovittuun aikaan ja matka kohti Yllästä saattoi alkaa. Muutaman pysähdyksen jälkeen alkoivat tunturit jo häämöttää auton ikkunasta. Taaskin tuli opittua se, että kiireessä ei kannata lähteä reissuun ja kun sen laukun pakkaisi huolella edellisenä iltana, niin ei tarvitsisi soitella äidilleen kesken matkaa, että “laitas mutsi rahaa, jäi lompakko kotiin”.. onneksi sentään ajokortti oli käsilaukussa, eikä kotona.. Ylitorniolta olisi ollut pitkä matka liftata takaisin Keski-Suomeen.

Torstai-iltana Äkäshotellissa meitä muutamaa tanssitaitoista oli viihdyttämässä takuuvarmalla tyylillään Varjokuva. Poikien soitanta oli taaskin jalalle menevää, harmi vaan, ettei paikalla ollut vielä torstaina juurikaan kädenalitansseja osaavia herroja :( Illan väripilkkuna oli ehdottomasti Varjokuvan Juhon loistava läskibasson soitanta, sitä herkkua kun saisi enemmän, niin hyvä olis.

Pikkuhiljaa illan edetessä paikalle alkoi saapumaan myös viikonlopun kilpailuun osallistuvia bändejä ja heidän fanejaan. Tunnelma tanssilattialla oli loppuillasta tiivis ja olo oli välillä kuin keilapallolla… Illasta jäi loppupeleissä ihan positiivinen kuva, olinhan lähtiessäni varautunut lähtemään ravintolatansseihin, enkä suinkaan tutulle lähilavalle. Kiitoksia Tuomakselle juttuseurasta ja tansseista! Ja samoin myös Keski-Suomen miehille, harmi että lähditte kesken viikonloppua kotiin.

Perjantaiaamu alkoi auringonpaisteella ja bändien kisaillessa rytmikokeessa. Vaikkemme ensimmäistä yhtyettä kuulleetkaan, mielipiteet mahdollisesta voittajasta ja ainakin omasta suosikista kohosivat ilmoille. Päivän huumoripläjäyksestä pitivät huolta kaksi erittäin sympaattista ja huumorintajuista nuorta miestä Mikkelistä (kiitos heille!)

Illan tansseissa näkyikin sitten jo pinssiläisiä, paikalle oli saapunut tyttöjä niin etelästä kuin keskemmältäkin Suomea. Ja olihan paikalla ainakin yksi pinssin omistava mieskin, kiitokset myös sinulle mukavista tanssihetkistä!

Illan esiintymiset aloitti Nelinpeli, oman kylän poikia piti tietysti kannustaa ja kyllä pojilla soitto sujui samoin kuin hauskat välispiikitkin också på svenska. Kerrankin tanssi-illan aikana kuultiin kaikkia rytmilajeja ja tanssimaankin pääsi, jos ei antanut parittomien kappaleiden ja kävelyttäjien häiritä.

Väriloiste hoiti myöskin homman kotiin ilman moitteita ja irtosihan pojilta hymykin välillä. Ja mikä mukavinta, pojilla oli esittää myös omasta tuotannostaan kappaleita.

Sami Kojosta ja Vaihtoaskelta en ollut ennen kuullut ja ensivaikutelma oli hiukan ristiriitainen.. Mieltäisin kyseisen bändin mieluummin musikaaliin tai teatteriin taustabändiksi kuin tanssilavalle. Pojat olivat kyllä tyylikkäitä tummissa puvuissaan ja siten ilo silmälle. Muutamissa kappaleissa rytmi oli hiukan hakusessa.. polkassa ja sambassa meinasi itku tulla kun ei meinannut pysyä tahdissa. Ja illan tarkoitus bändeiltä oli soittaa mahdollisimman montaa eri rytmilajia, kahdet valssit ja Cha-Cha-chat peräkkäin eivät vastanneet oikein sitä mitä tuomaristo oli bändeiltä pyytänyt.

Esterin esiintyessä lavan eteen alkoi kerääntyä teinityttösiä ja onhan se mukavaa, että on faneja paikalla viemässä muutenkin pieneltä tanssilattialta tilaa. Soitannossa ei ollut mitään vikaa, pojat ovat vaan kovin nuoria ja se näkyi pienoisena kypsymättömyytenä.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä lavalle kipusi Pertti Niskala ja kultaiset kitarat. Poikien ulkoinen olemus poikkesi kaikista muista tötterötukista ja en sitten tiedä vaikuttiko tuo rock-henkinen tukkatyyli tuomaristoon. Pojat esittivät aivan loistavan omaa tuotantoaan olevan rumban, toivottavasti saamme kuulla sitä myös myöhemminkin.

Jokainen näistä viidestä yhtyeestä oli jo tässä vaiheessa läpäissyt suuren seulan ja ei voi sanoa, etteikö näillä bändeillä olisi tulevaisuutta. Jos lähilavoille sattuvat niin menen ehdottomasti kuuntelemaan ja suosittelen sitä myöskin muille. Kuitenkin tuomaristo joutui tekemään päätöksensä ja lauantai-illan finaaleihin jatkoivat tulosta hermostuneesti odotelleet Väriloiste, Nelinpeli ja Vaihtoaskel.

Perjantaina tanssittiin sitten jatkoilla Pipolan kivilattialla, ei kaikkein paras alusta tanssimiseen mutta luistoa ei puuttunut ja Varjokuva viihdytti taas varmalla tyylillään. Perjantain arvosanaksi voisi bändien osalta antaa 9,5, tanssittajille 8, fiilis ja tunnelma 8.

Lauantaina olikin sitten jo finaalien aika, mutta ennen sitä osallistuimme Maija Astikaisen vetämään Cha-Cha-kurssiin. Kaikkihan sen tietävät, että mitä monipuolisemmin eri orkesterien jäsenet tanssivat itse, sen paremmin he osaavat myöskin siirtää tanssillista puolta musiikkinsa. Kurssille osallistuikin huimat 5 kpl miehiä illan esiintyvistä orkestereista, koko Nelinpeli oli edustettuna ja Väriloisteen aina niin aurinkoinen Tuomas. Maijan tyyli opettaa saa kyllä täydet pisteet, tunnin aikana myöskin ihan aloittelijat oppivat monta uutta hienoa kuviota, joita sitten illan mittaan testattiin käytännössä. Opetuksessaan Maija käytti reilua suomenkieltä, eikä sortunut kikkailemaan millään alan termistöllä ja myöskin esimerkit olivat selkeitä. Myöskin tunnin lopussa huomautus siitä, kuinka tanssiminen erilaisten ihmisten kanssa kehittää tanssitaitoa, oli selvästikin paikallaan koska joukkoon oli eksynyt taas pariskunta, joka varmaan pelkäsi, että puoliso viedään käsistä jos antaa muiden tanssia hänen kanssaan…

Lauantai-illan tansseihin oli porukka hiukan vaihtunut perjantailta ja tanssiakkin sai ihan kivasti, kunhan vaan muisti, ettei vieläkään olla lavalla. Rovaniemen herrat tanssittivat pitkin iltaa, kiitoksia heille tasokkaista tanssihetkistä.

Illan kilpailu oli tasainen ja jännitys alkoi tiivistymään puolen yön maissa.. Tuomaristo vetäytyi miettimään päätöstään ja sillä aikaa Varjokuva viihdytti jälleen tanssikansaa. Kilpailijoiden kasvoilta paistoi kärsimättömyys ja pienoinen jännitys väreili ilmassa… Kun tulos sitten lopulta julkaistiin, onnenkyyneleet valuivat silmistäni oman kylän poikien juhliessa voittoa. Rehellisesti sanottuna odotin voittajan olevan toinen orkesteri ja en usko, että Nelinpelinkään pojat olivat odottaneet voittavansa.. Suurin osa väestä poistui paikalta tuloksen julkistamisen jälkeen ja Nelinpeli sai soitella settinsä puolityhjälle salille.

Jatkot olivat taas Pipolassa ja paikalla nähtiin sekä iloisesti hymyileviä että sitten täysin maansa myyneitä kasvoja. Illan missiona oli tanssittaa mahdollisimman montaa sellaista henkilöä, joita en ollut nähnyt viikonlopun aikana aiemmin parketilla ja tässä missiossa onnistuinkin. Kiitos erityisesti Väriloisteen pojille, Mikille, Sulolle ja Junnulle. Toivottavasti nähdään pian jossain päin Suomea!

Alkuperäinen tarkoitus oli viipyä Äkäslompolossa vielä sunnuntai-ilta, mutta aamusella päätimme ettemme jää kylään vaan suuntaamme kohti etelää illaksi. Saavuimme Ouluun kahdeksan maissa, pikainen vaatteiden vaihto parkkipaikalla ja valmiita tanssin pyörteisiin. Hietasaaressa esiintymisvuorossa oli Taikakuu, takuuvarmaa laatukamaa vuodesta toiseen. Olin kuullut juttua paikan “nirppanurkasta” ja tuossa nurkassa sainkin sitten istua aina varttia yli kymmeneen, jolloin kyllästyin ja päätin itse hakea vieressäni seisonutta mieshenkilöä. Koko illan aikana sain tanssia huimat 13 paria, joista hain itse 8, eli totuus on se, että jos menee vieraalle maalle, niin pitää olla töykeä ja tunkea eturiviin. Lavakummi olisi varmaankin auttanut tässä tilanteessa. Hietasaaressa silmiin pisti paikan sekavuus, naisia oli ympäri salin reunoja ja tanssilattian takaosassa.. mitään yhtä tiettyä paikkaa hakuriville ei näyttänyt muodostuvan. Paikalla oli jopa yksi tuttu, jonka kanssa olin aiemmin tanssinut, mutta hänkään ei minua nähnyt seisoskelevan nurkassa. Lattia oli sopivan liukas ja makkarat lämpöisiä. Seuraavalle visiitille varmaankin täytyy raahata oma eväs mukana.

Viikonlopusta jäi loppujen lopuksi paljon mukavia muistoja, tapasin monta upeaa persoonaa (pinssillä ja ilman) ja musiikillinen anti oli ylitse normaalin viikonlopun.

Erityistä kiitosta ansaitsevat vielä nimeltä mainiten: Jimmy- banjonsoittaja : söpöt hymykuopat Avanaq - kiitos mukavasta seurasta, toivottavasti tavataan toistekkin Testiporo - Kiitos kärsivällisyydestä Sari Tamminen - Kiva kun piristit tanssikurssia :) Luot ympärillesi aina positiivisen ja rennon ilmapiirin Pik-nik (tai jotain sinne päin) - kiitos että opetit “suhteellisuudentajua” myös meille tyhmille etelän hedelmille Janne, Mikko, Ari ja Juupe- te ootte ihquja. Uusia gerbiilejä tulossa seuraavan kerran kun kohdataan. Mikki ja Sulo - kyllä teistä vielä tehdään parkettien Gillettejä.

Tanssiniloa ja aurinkoista kevättä kaikille! Lavoilla tavataan!

Tanja

Kirjoittajan avainsanat: SMORK, varjokuva, Esteri, Nelinpeli, vaihtoaskel, väriloiste, Kultaiset kitarat, hietasaari, Taikakuu

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu