TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Halaaminen tanssin päätteeksi (Talvikki 2006-04-10 18:25)

Ensivaikutelmasta - give me (and you too) another chance

Avanaq
2006-04-13 8:49

"You only get one chance to make a first impression on all living creatures - ensivaikutelman luomiseen on vain yksi mahdollisuus"

Em. ensivaikutelma"sääntöhän" on yksi sosiaalista elämäämme voimakkaasti ohjaavista sosiaalisista faktoista (hieman sosiologijargonia mukaan :-) ) Se on siis eräässä mielessä "laki", joka ohjaa käyttäytymistämme ja toimintaamme, tiedostaen tai tiedostamatta, ja halusimme sitä tai emme.

Onneksi ihmisellä on, ainakin niin halutessaan, mahdollisuus taistella näitä sosiaalisia lainalaisuuksia vastaan. Tavatessani uuden ihmisen, annan ensin tunnereseptorien olla auki ja annan tuon ensivaikutelmalain toteuttaa itseään. Myöhemmässä vaiheessa ja erityisesti, jos vaikutelma on ollut jotenkin negatiivinen, mietin ja pohdin (no en minä välttämättä mitään istuintoja itseni kanssa pidä. Usein nekin tulevat automaattisesti)olenko tulkinnut tilannetta/henkilöä aivan väärin. Usein näin on käynytkin; henkilö on voinut antaa epämääräisen tai töykeän vaikutelman ensitapaamisella, mutta paremmin tutustuessa alta onkin paljastunut mitä miellyttävin tai mielenkiintoisin henkilö.

Miten tämä sitten liittyy tanssiin? No, esimerkiksi vieraalla tanssilavalla teet näitä ensiarvioita etäänpää hakuriviä tiirailemalla yhdenkin illan aikana jopa satoja kertoja. Ja todellisen ensivaikutelman toisesta saat hakiessasi häntä ensimmäisen kerran tanssimaan. Mutta kas kummaa; neiti, joka ensihakemisella vaikutti ylpeältä nirpalta, onkin vuosien saatossa paljastunut mitä lämpimämmäksi, joskin ujoksi/epävarmaksi/melankoliseksi/likinäköiseksi ja hajataittoiseksi/silloin tällöin huonoissa fiiliksisssä olevaksi/raskasta elämänvaihetta eläneeksi/töistä väsyneeksi/juuri eronneeksi/puolikasvohalvauksesta kärsiväksi/haavoittumista pelkääväksi ja siksi etäisyyttä pitäväksi, hyväksi ystäväksi ja tanssikaveriksi. Joskus (aika usein) toki ensivaikutelma on pitänyt paikkaansa.

Edellinen tarinointihan ei mitenkään ottanut kantaa tai viitannut Tricksterin kirjoitukseen (paitsi sitaatin osalta) tai halaamiseen. Tulipahan vain asia mieleen, kun on lavakausi alkamassa, vieraat tanssijat tapaavat toisiaan ensimmäisen kerran ja te etelän ihmiset tulette jo reilun viikon päästä Kunkkukisoihin nirppailemaan.

Kirjoittajan avainsanat: ensivaikutelma

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu