TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssii tähtien kanssa: Eka osa nähty! (Drago 2006-03-06 11:21)

Lavatanssi vs. kilpatanssi

Monitoinikone
2006-03-07 12:10

Millä perusteilla lavatanssia ja kilpatanssia voidaan edes verrata? Kilpatanssissa tarkoitus on harjoitella kovaa, pitkällä tähtäimellä ja tavoitteellisesti ja metsästää sijoituksia. Lavatanssi on pohjimmiltaan harrastus, jossa on tarkoitus pitää tanssien hubaa.

Jokaisen tanssiurheilukilpailun alussa kilpailun juontaja toteaa, että "kilpailu järjestetään Tanssiurheiluliiton sääntöjen mukaisesti" (en nyt muista tarkkaa sanamuotoa). Sääntölehdykkä sisältää 105 sivua. Koko "kilpatanssi" -niminen asia on siis tiettyjen sääntöjen puitteissa tapahtuvaa toimintaa.

Sen sijaan lavalla en muista kertaakaan kuuluttajan todenneen tanssien aluksi, että tanssit järjestettäisiin jonkin liiton tai muun järjestön sääntöjen mukaisesti. Ainoat säännöt, jotka lavalla pätevät ovat yleiset käyttäytymissäännöt, kuten muuallakin yhteiskunnassa sekä tietty lavatansseihin itsestään muodostunut kulttuuri. Juuri nämä säännöt ja tavat ovat ne, miksi tuntisin itseni idiootiksi mikäli tanssisin lavalla kuten tanssin tanssiurheilukilpailuissa. Juuri nämä säännöt ja tavat ovat kuitenkin se syy, miksi lavatanssi on niin hauskaa ja vapauttavaa.

Lava on vapaata aluetta mitä tulee tanssiteknisiin asioihin, pukeutumiseen jne. Olen kerran mennyt valssia triplabaunssilla - mutta mikäs on mennessä kun lavalla ei ole jurya joka voisi diskata.

Eikö siis lavatanssin ja kilpatanssin vertaaminen toisiinsa ole vähän kuin hatun ja omenan toisiinsa vertaamista?

Kirjoittajan avainsanat: tanssiurheilu, kilpatanssi, tirplabaunssi, säännöt

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu