TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Uskallanko ihmetellä? (Tuulispää 2006-02-27 21:37)

Perusaskelta...

Tapani
2006-03-01 12:50

Toisaalta, jos henkilö X tulee bugg-kurssille opettelemaan buggia, niin hänellä silloin lienee halu oppia nimenomaan buggia. Jos tanssimisen lähtökohta olisi aina niin laaja, että tanssi on musiikin tulkitsemista kehon liikkeillä, emme tarvitsisi erillisiä kursseja tietyille tansseille vaan ainoastaan kursseja musiikin tulkitsemiseen kehon liikkeillä... vai?

Pointti: miksi pitää kursseja erikseen esim. nyt juuri buggista, boogiesta ja salsasta, jos niitä ei viime kädessä olisi tarve erottaa toisistaan?

Vaikka eri tanssilajit erillisinä tansseina eivät ole itse päämäärä ne eivät ole tarpeettomia. Kuten kirjoitin ne ovat työkaluja, ja sellaisina hyvin hyödyllisiä. Tanssiminen varsinkin parin kanssa ja varsinkin alussa on liian vaikeaa ilman tanssilajien mukanaan tuomia rakenteita ja rajoitteita. Tanssilaji pilkkoo ja rajoittaa tanssin tekniikan, tulkinnan ja muut osa-alueet helpommin hallittavaksi palasiksi jotka on helpompi oppia ja helpompaa opettaa.

En usko että kukaan on niin hyvä tanssija ettei enää hyötyisi eri tanssilajien suomasta helpotuksesta, mutta mitä parempi tanssija on sitä enemmän hän pystyy vapautumaan rajoituksista. Todella hyville tanssijoille voi soittaa outoa musiikkia johon kukaan ei ole paritanssilajia koskaan keksinytkään ja he pystyvät tanssimaan siihen, pitämään hauskaa niin tehdessään ja näyttämään vielä hyvältä - mutta silti tanssissa näkyy silti luultavasti paljon vaikutteita eri tanssilajeista.

Äääh. Tiivistettynä: salsakurssilla opetetaan salsaa, salsalle ominaista liikuntaa ja salsalle tyypillisiä kuvioita ja elementtejä. Mikä järki on mennä salsakurssille mutta saman tien todeta että en piittaa hittojakaan siitä, millaista on salsalle ominainen liikunta ja salsalle tyypilliset kuviot?

Minusta salsa on tanssin osa-alue samalla tavalla kuin vaikkapa oikea käännös on tangon osa-alue. Jos ajatellaan että päämääränäni olisi tanssia tangoa niin se ei tietenkään tarkoita, että oikean käännöksen opettelu kurssilla olisi jotenkin mieltä vailla. Oikea käännös on jotain, mistä on tangossa hyötyä. Samaan tapaan salsan opettelu kurssilla on järkevää vaikka salsan tanssiminen itsessään ei kiinnostaisikaan jos haluaa lisää elementtejä tanssiinsa ja varsinkin jos haluaa tanssia salsamusiikkiin. Tanssilaji salsa tarjoaa hyväksikoetun ja valmiiksi pureskellun tavan tanssia salsalle tyypilliseen musiikkiin samalla tavalla kuin oikea käännös tarjoaa tangoon hyväksi koetun ja valmiiksi pureskellun tavan kääntyä yhdessä parin kanssa. Oikea käännös tai salsa eivät kuitenkaan ole itsessään olennaisia vaan tanssimista helpottavia esimerkkitapauksia.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu