TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
"Satumaa tuo mieleen kärsimyksen" (HS la 11.2.06) (Angelle 2006-02-12 16:42)

Hormonitasapaino

Trickster
2006-02-16 22:30

"Testosteroni todellakin vaikuttaa seksuaaliseen aktiivisuuteen kummallakin sukupuolella. Testosteronin määrä miesten elimistössä vähenee iän mukana ja aiheuttaa toisinaan jopa havaittavia oireita.. ei pelkästään seksuaaliseen suosituskykyyn liittyviä, vaan myös muita. Testosteronia erittyy munasarjojen ja kivesten lisäksi myös lisämunuaisen kuorikerroksessa, mutta vähemmän kuin sukurauhasista."

Mielestäni vanhenemisen aiheuttamassa seksuaalisessa aktiivisuudessa on kyllä selvä ero miesten ja naisten välillä:

Soveltaen lainattua em. alan opuksesta:

"Androgeeneja, jotka ovat steroideja ja joista tärkein on testosteroni, nimitetään mieshormoneiksi. Lisämunuaisen kuorikerros tuottaa vain niukasti testosteronia, mutta heikommin vaikuttavia androgeenejä melko paljon. Naisillakin on siksi verenkierrossaan melko huomattavia määriä androgeenejä. Testosteronia erittyy runsaasti jo 2-3 kuukauden ikäisen sikiön kiveksistä.

Testosteronia erittyy virtsaan eniten 25-30 -vuotiailla miehillä, minkä jälkeen tapahtuu hidasta laskua. Normaali vaihtelualue on kuitenkin niin laaja, että esim. 50 -vuotiaan eritys voi olla normaalisti suurempi kuin 25 -vuotiaan. Lisämunuaisista peräisin olevien steroidien määrät vitsassa muuttuvat sekä miehillä että naisilla samaan tapaan kuin (kuvassa) miesten testosteronin eritys: huippu on 20. ja 30. ikävuoden välillä ja sitä seuraa melko tasainen lasku.

Hormonitasapainon häiriytymistä tapahtuu naisilla keskimäärin 50 vuoden iässä, jolloin munasarjojen follikkelit käyvät vähiin. Estrogeenien eritys vähenee tämän johdosta huomattavasti. Miehillä ei ole vaihdevuosia, sillä hormonituotanto vähenee vain hitaasti. Tässä suhteessa mies muistuttaa muita nisäkkäitä, mutta nainen on poikkeus. Miehen elimistö tuottaa usein sukupuolisoluja vanhaan ikään. Vetreä vanhus saattaa tulla isäksi 80 vuoden iässä, vaikkeivät naapurit sitä aina uskokaan.

Vanhenemisesta opus kertoo seuraavaa:

Pitkä elinikä on ihmisen erikoispiirre. Suurikokoisimmat nisäkkäät elävät yleensä vanhimmiksi, mutta ihminen on norsuakin pitkäikäisempi. Pitkäikäisyydestä on ilmeisesti etua, kun se liittyy oppimiseen ja puhekykyyn. Vanhukset ovat pitkän elämänsä aikana keränneet arvokkaan tietopääoman, jota he voivat puhekyvyn avulla välittää uusille sukupolville.

Kaikki ihmiset eivät vanhene yhtä nopeasti. Vanhenemisilmiöiden syitä ei tunneta. Erään laskelman mukaan vakavasti otettavia vanhenemisteorioita on lähes sata. Lisäksi on joukko kevyemmän luokan teorioita.

"Epänormaalin korkea testosteronitaso näkyy naisessa, mm. poikkeuksellisen voimakkaana karvan kasvuna kasvoissa, rinnassa, reisissä jne. Normaali testosteronitaso ei aiheuta oireita.. ja siinä normaalissa tasossa on yksilökohtaisia eroja."

Naisen voimakas parrankasvu on yleensä merkki androgeenejä erittävästä lisämunuaiskuoren tai munasarjan kasvaimesta. Kaljuutta ei juuri esiinny naisilla, sillä siihen tarvitaan perinnöllisen taipumuksen ohella androgeenien vaikutusta.

Kaikki murrosiän tytöissä aiheuttamat muutokset eivät johdu naishormoneista. Naisellinen vartalo tulee myös miehelle, jolla ei ole kiveksiä (eunukki), ja on siten seurausta lähinnä vain mieshormonien niukkuudesta. Osan murrosiän muutoksista (häpykarvoituksen, osan kasvupyrähdyksestä) toisaalta arvellaan tytöilläkin johtuvan androgeeneista, joita lisämunuaiskuori erittää. Tyttöjen puberteettimuutoksiin on siis kolme syytä: munasarjahormonit, androgeenit ja se, ettei androgeenejä sittenkään ole niin paljon kuin pojilla.

Lainaus loppuu

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu