TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
"Satumaa tuo mieleen kärsimyksen" (HS la 11.2.06) (Angelle 2006-02-12 16:42)

Hormonitasapaino

Drago
2006-02-16 20:00

Elisa kirjoittaa aivan asiaa. Seksuaalisuus on hyvin herkkä alue ja voi häiriintyä helposti, monestakin syystä. Hormonitasapainon häiriöt ovat yksi mahdollinen syy muiden joukossa, mutta täysin mahdollinen, mikäli seksuaalinen halukkuus on jatkuvasti heikkoa tai heikkenee yllättäen ilman muuta selittävää (esim. stressi tms.) syytä. Siinä missä naisten seksuaalinen halu on ollut kauan tabu, on vastaavasti miesten seksuaalinen haluttomuus verrattavissa tabuun. Miesten haluttomuudesta puhutaan vieläkin yllättävän vähän.

Testosteroni todellakin vaikuttaa seksuaaliseen aktiivisuuteen kummallakin sukupuolella. Testosteronin määrä miesten elimistössä vähenee iän mukana ja aiheuttaa toisinaan jopa havaittavia oireita.. ei pelkästään seksuaaliseen suosituskykyyn liittyviä, vaan myös muita. Testosteronia erittyy munasarjojen ja kivesten lisäksi myös lisämunuaisen kuorikerroksessa, mutta vähemmän kuin sukurauhasista.

Miehellä kivekset ovat testosteronin pääasiallinen lähde. Luonto on sijoittanut kivekset kivespussiin syystä.. siittiötuotanto tarvitsee normaalia ruumiinlämpöä alhaisemman lämpötilan. Kivekset siis voivat hyvin, kun ovat vähän "vilpoisammassa". Suositusten mukaan miesten siis ei kannattaisi pitää kovin tiukkoja housuja, jotka painavat kivekset kiinni kehoon.

E-pillereiden käyttöllä todellakin on vaikutuksia, joita kannattaisi pohtia tarkkaan. Kaikille E-pillerit eivät sovi ollenkaan. Naisilla elimistön hormonicoctail on erilainen kuin miehen ja naissukuhormonit vaikuttavat seksuaaliseen halukkuuteen, moni nainen kokeekin E-pillereiden käytön heikentävän libidoa. Naisten hormonitoimintaan kuuluu luonnostaan jaksottaisuus joka miehiltä puuttuu.. e-pillerit aiheuttavat tavallaan tämän jaksottaisuuden häiriintymistä huijaamalla elimistöä. Tämä tuskin voi olla pidemmän päälle kovin terveellistä? Hormonien sorkkiminen keinotekoisesti harvoin aiheuttaa mitään erityisen hyviä sivuvaikutuksia..

Tricsterille:

"monet naiset ovat erittäin 'seksuaalisesti aktiivisia' olematta ulkoisesti mitenkään sen näköisiä, että heidän testosteronitasonsa olisi normaalia korkeampi, melkeinpä päinvastoin"

Tässäkin kysymys on taas normaaliudesta ja tasapainosta. Epänormaalin korkea testosteronitaso näkyy naisessa, mm. poikkeuksellisen voimakkaana karvan kasvuna kasvoissa, rinnassa, reisissä jne. Normaali testosteronitaso ei aiheuta oireita.. ja siinä normaalissa tasossa on yksilökohtaisia eroja.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu