TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
"Satumaa tuo mieleen kärsimyksen" (HS la 11.2.06) (Angelle 2006-02-12 16:42)

Hormonitasapaino

Elisa
2006-02-16 10:52

Kyllä kai muutkin asiat ja hormonit vaikuttavat seksuaaliseen halukkuuteen kuin testosteronit?

Toki. Mutta kun siteerasit tekstiä, jossa libidon puuttuminen yhdistettiin masentuneeseen mielialaan ja aloitekyvyn puuttumiseen, "kaiken aktiivisuuden tukahtumiseen", mieleeni tuli testosteroni.

Muista haluttomuuden syistä: Sanotaan nyt vaikka, että mies ei halua siksi, että on vihainen vaimolleen. Monestikaan mies ei silloin ole masentunut (jollei suuttumus ole kroonista, vuosikausia kestänyttä) vaan hän on yksinkertaisesti vihainen. Ja haluton siksi.

Tai sanotaan, että nainen ei halua siksi, että seksuaalinen kanssakäyminen tekee hänelle syystä tai toisesta kipeää. Silloinkaan haluttomuuden ensimmäiseksi syyksi ei kannattane ensimmäiseksi lähteä epäilemään testosteronivajetta.

Mutta selittämätön alakuloisuus ja haluttomuus... Silloin kyse saattaa olla hormoneista. Huom! saattaa. Voihan esimerkiksi suuttumuskin naamioitua haluttomuudeksi, jos ihminen ei tunnista tunteitaan eikä osaa "elää" niitä vaan tukahduttaa ne ja säilöö sisälleen.

miksi kirjoitit 'kuitenkin'

Sinähän tarkkaan luet :) Mutta kyllä, mielestäni testosteronilla on huono maine. Se yhdistetään helposti kehonrakennukseen, dopingiin ja miesten negatiivisiin ominaisuuksiin: aggressiivisuuteen, harkitsemattomaan käytökseen, uhoamiseen, liikenteessä kaahaamiseen yms. Harvemmin puhutaan testosteronin positiivisista vaikutuksista seksuaalisuuteen, mielialaan ja kognitiivisiin toimintoihin.

Tutkimusten mukaan valtaosa naisista ei tiedä, että heidän munasarjansa erittävät testosteronia. Ja että ne erittävät enemmän testosteronia kuin estrogeenia!

Tietysti myös miehillä erittyy vastaavasti estrogeenia. Tasapaino on valttia näissä hormoniasioissa. Mielestäni naisten - ja heidän miestensä - kannattaisi miettiä, mitä esimerkiksi e-pillereiden käyttö tekee tälle tasapainolle.

onko olemassa positiivista ja negatiivista agressiivisuutta?

Mielestäni jämäkkä puolensa pitäminen on eri asia kuin räyhääminen ja mummojen potkiminen.

En tiedä näistä hormoniasioista juuri mitään

No en minäkään kyllä mikään hormoniasiantuntija ole, ja siksi ihmettelen, miten päädyin tähän(kin) keskusteluun! Pyydän anteeksi kaikkia mahdollisia epätarkkuuksia. Mutta tämähän onkin keskustelupalsta eikä mikään virallinen hormonitietouden lähde :)

En kuitenkaan malta olla sanomatta vielä sitä, että mielestäni seksuaalisesti halukas tarkoittaa eri asiaa kuin seksuaalisesti aktiivinen. Emme me toimi sokeasti halujemme mukaan vaan otamme huomioon monia asioita ennen kuin ilmaisemme halumme. Ja vielä enemmän asioita otamme huomioon, ennen kuin toteutamme halumme.

Se, mitä kirjoitit musiikin mollivoittoisuudesta yhteiskunnallisena, aikaan sidottuna ilmiönä, oli mielenkiintoista, ja luen siitä mielelläni enemmän, kunhan tutkimuksesi edistyvät. Mutta omaa kirjoitustani en edes millään aasinsillalla saa yhdistettyä musiikkiin, joten pahasti pulinan puolelle meni taas kerran.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu