TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
"Satumaa tuo mieleen kärsimyksen" (HS la 11.2.06) (Angelle 2006-02-12 16:42)

Hormonihäiriö?

Trickster
2006-02-15 23:49

En tiedä näistä hormoniasioista juuri mitään, mutta hieman ihmetytti tuo kertomasi.

"Sekä naisten että miesten "haluhormoni" on testosteroni. Jos elimistön vapaa testosteroni jostain syystä on epänormaalin alhainen, seksuaalinen halu on vähäinen tai olematon."

Kyllä kai muutkin asiat ja hormonit vaikuttavat seksuaaliseen halukkuuteen kuin testosteronit? Androgeeneja naisen elimistö valmistaa huomattavia määriä suhteessa mieheen ja monet naiset ovat erittäin 'seksuaalisesti aktiivisia' olematta ulkoisesti mitenkään sen näköisiä, että heidän testosteronitasonsa olisi normaalia korkeampi, melkeinpä päinvastoin.

"Testosteronilla on kuitenkin myös monia muita vaikutuksia. Se muun muassa parantaa ja pitää yllä lihasvoimaa, auttaa luiden rakentamisessa ja estää osteoporoosia. Se pitää ihmisen energiatason normaalina ja lisää elinvoimaisuuden ja hyvän olon tunnetta."

Freudilainen kysymys, miksi kirjoitit 'kuitenkin' eikä esim. lisäksi? Testosteronin positiivisista vaikutuksista kun vain kirjoitit. Liitetäänkö testosteroniin sanana jotain negatiivisia mielleyhtymiä?

"Testosteronivaje aiheuttaa sekä naisilla että miehillä masentuneisuuden tunnetta, väsymystä, hällä-väliä -oloa, muistin heikkenemistä ja keskittymisvaikeuksia. Motivaatio tehdä asioita saattaa olla kadoksissa, ja positiivinen jämäkkyys puuttuu. Positiivisuus ylipäätään saattaa kadota."

Eikö testosteroni lisääkään agressiivisuutta? Vai onko olemassa positiivista ja negatiivista agressiivisuutta?

"Ehkä suomalaisilla kaihosäveltäjillä ja -sanoittajilla on vain alhainen testosteroni? Ehkä suomalaiset ylipäätään ovat vähätestosteronista kansaa?"

Suomalaisilla on omia fyysisiä, rodullisiakin erityispiirteitään ainakin 1930 -luvulla ilmestyneen tietosanakirjan mukaan, mutta vallitsevan nykykäsityksen mukaan ero muuhun eurooppaan lienee aika pieni. Toisaalta yhteiskunnalliset muutokset tapahtuvat hyvin nopeasti ja saattavat jäädä vallitsevan kulttuurin takia kokonaan huomaamatta tämän päivän ihmisiltä. Sadan vuoden päästä jälkeläisemme naureskelevat näillekin teksteille hymy korvissa :)

Vaikka sata vuotta tuntuu pitkältä ajalta, ei se historiasas ja ihmisen fysiologiassa ole mikään aika. Kuitenkin opuksessa "Ihmisen fysiologia ja anatomia" (Wsoy, 1992), mainitaan sadan vuoden aikana tapahtuneesta suuresta muutoksesta:

Lainaus alkaa:

"Toista sataa vuotta sitten murrosikä alkoi tuntemattomasta syystä siirtyä aikaisemmaksi. Ilmiö (akseleraatio) on todettu kaikkialla, missä on luotettavia tilastoja. Ravinnon paraneminen on varmaan yksi mutta ei ehkä ainoa selitys. Sadan vuoden kuluessa on eurooppalaisten tyttöjen kuukautisten alkamisikä varhentunut nelisen vuotta. Myös pojat saavuttavat sukukypsyyden aikaisemmin kuin ennen ...

... Joissakin maissa, Suomi mukaanluettuna, akseleraatio on jo pysähtymässä. Erään teorian mukaan nyt on saavutettu sukupuolisen kypsymisen luonnollinen taso, joka lienee ollut tavallinen myös antiikin aikana; välillä sukupuolinen kypsyminen vain jostain syystä (teollisen vallankumouksen syystä?) hidastui.

Lainaus loppuu.

Onko musiikki ylipäätään muuttunut depressiivisemmäksi viimeisen sadan vuoden aikana? Eikö suomalaiseen kulttuuriin olennaisesti kuulu vanhat itkuvirret, jotka ovat vielä paljon vanhempaa perua?

"Ehkä suomalaisilla kaihosäveltäjillä ja -sanoittajilla on vain alhainen testosteroni? Ehkä suomalaiset ylipäätään ovat vähätestosteronista kansaa?"

Ehkä kyseessä lieneekin jonkinlainen yhteiskunnallinen ilmiö, joka ei ole niinkään kansallinen kuin aikaan sidottu.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu