TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kovat volymit. (Heikki Sihvonen 2006-01-09 15:59)

Kuurot korvat ja tanssin rytmit / taustaa

E.Tuomas
2006-01-13 17:00

Tyypillinen iskumelun aiheuttama alkava vaurio on kuulossa 6000 Hz:n kohdalla; voi ulottua 4000 - 8000 Hz:n alueelle eli alkaa lähestyä alempana olevaa puhealuetta. Meluvaurioissa on usein kyllä ylemmätkin äänet menneet, siis 16000 - 20000 Hertsiin asti, jossa on yksilöllisesti ihmiskorvan kuuloraja yläalueen puolella. Tarpeeksi rankat antibiootit, jotkut syöpälääkkeet (sytostaatit) ja myös ikäkin lopulta jättävät jälkensä näille alueille. Myös verenkiertohäiriöt, veritulpat tällä alueella; nikotiinin ja CO:n vaikutus erityisesti jo osin vaurioituneisiin aistinsoluihin jne. - Sorry, uhkaa mennä kotilääkäriksi...

Yleensä korva (siis sisäkorva), joka on menettänyt kyvyn kuulla tiettyjä ylä-ääniä, on vaurioitunut myös alempia ääniä aistivien solujen alueelta. Se, että kuulon kyky melussa esim. erottaa puheen konsonantit on heikentynyt, johtuu ainakin osin edellisestä.

Paitsi että vaurioitunut korva menettää kykyään kuulla, sen kipuraja voi alentua kiusallisuuteen saakka esim. meluvamman alueella tai hieman sen alapuolella oleville äänille. Tinnitus esiintyy usein meluvamman kanssa yhtä aikaa ja voi äänenkorkeudeltaan olla vaurioalueella tai sen laidalla.

Harvinaisia ovat yleissairauksiin tai -tiloihin liittyvät kuulovauriot, joissa kuulo heikkenee tasaisesti tai nimenomaan ala-alueelta.

Kun vauriot ovat useimmin tuolla 4000 Herzin yläpuolella; puheen alue ja matalat / bassoäänet ovat niitä, joista silloin saadaan rytmiä. Bassoääni myös kantaa parhaiten vaikkapa ihmisjoukossa ja sen voi aistia jopa täysin kuuro tanssija.

Kirjoittajan avainsanat: Luulo, kuulovaurio, Hertzi

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu