TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Milonga kokemukset (Mononen 2006-01-07 10:24)

Milongakokemukset

Päivi
2006-01-07 20:52

Kerron tällaisen a-tangomaallikkonäkökulman ennen kuin oikeat a-tangoilijat ehtivät asialle:

"jos joku on ollut milongassa (=käsittääkseni argentiinalaiset tangotanssit) joko Suomessa tai Argentiinassa tai jopa molemmissa!"

Viimeksi eilen ja seuraavan kerran parin tunnin päästä! (Joo, vihertykää vain kaikki tangofanit kateudesta; Oulussa on meneillään Tangoviikko!!!:)

"milongassa (=käsittääkseni argentiinalaiset tangotanssit)"

Jep!

"Mitä milongassa tanssitaan? (käsittääkseni: tangovalssi, arg.tango ja milonga)"

Kyllä, lähinnä näitä. (En itse asiassa tunnekaan muita argentiinalaisia tansseja... Mutta on kai niitä, Suomeenkin tuotuja?) Eniten illan akana soitetaan tangoja, toisiksi eniten sitten milongaa ja valssia. Argentiinassa ja tietty varmaan muuallakin maailmalla saatetaan soittaa välipalaksi myös muuta musiikkia, esim. swingiä, ja olettaisin että ainakin myös lattareita.

"Miten suomalaisessa ja argentiinalaisessa milongassa oikeasti käyttäydytään ja toimitaan ja millainen on etiketti?"

Oman kokemukseni mukaan suomalaisten milongojen etiketti on suurin piirtein samanlainen kuin muiden suomalaisten tanssien, tosin sillä erotuksella, että hakurivejä ei yleensä ole, vaan ihmiset, paikasta riippuen, istuvat joko pöydissä tai oleilevat muuten vain sekalaisissa ryhmissä. Kappaleita tanssitaan useimmiten suomalaistyyppisesti kaksi ja vaikka yleensä on sekahaku, miehet useimmiten hakevat, mutta naisten haut on kyllä hyväksyttyjä nekin. Seurueesta saa siis hakea (ja pitääkin, jos ylipäätään aikoo tanssia), mutta hakiessaan on suositeltavaa käyttää harkintaa samoin kuin muissakin suomalaisissa tanssitapahtumissa.

Argentiinassa en ole käynyt ja vierailustani milongoihin muualla kuin Suomessa on niin pitkä aika, etten kykene oikein omakohtaisia kokemuksia niistä kertomaan, mutta kertoilenpa sen sijaan toisten minulle kertomia kokemuksia:

Argentiinassa fyysinen haku tapahtuu miehen toimesta, mutta tämä ele on enää muodollinen, tanssiin lähtemisestä on jo sovittu ennen sitä: muistaakseni järjestys meni niin [tämä järjestys olisi kyllä aika olennainen asia selvittää, jos aikoo Argentiinaan tanssimaan matkustaa...], että nainen tekee hakualoitteen katsomalla miestä, jonka kanssa haluaa tanssia. Mies pystyy, niin halutessaan, väistämään "haun", tai jos haluaa tanssia naisen kanssa, katseellaan ja ilmeellään osoittaa sen. Nainen vahvistaa katseellaan tanssihalukkuutensa, jonka jälkeen mies nousee pöydästä ja hakee naisen tanssimaan. Siitä minulla ei ole käsitystä, kuinka nopeasti/hitaasti tämä hakurituaali tapahtuu, tai voiko ajassa olla suuriakin vaihteluja (vaikkapa muutamista sekunneista esim. varttiin?). Kuulostaa ehkä hieman monimutkaiselta rituaalilta, mutta tämä takaa sen, että pokatessaan kaikkien nähden daamia, mies tietää, ettei voi saada pakkeja! :) Tämä kuvio toimii Argentiinassa ainakin asianharrastajien ympyröissä, mutta en tiedä josko "tavispuolella" tapahtuu myös sitä, että mies vain töyssähtää naisen eteen ja pyytää tanssiin...

Sellaistakin kuulin näistä hakukiemuroista, että "hyvät" tangomiehet noteeraavat naisen vasta jos nainen osoittaa olevansa kriittinen hakijoidensa suhteen... Eli suomalainen "ei pakiteta kuin kännisiä" -mentaliteetti ei toimi siellä, jos haluaa "hyvien" vientiin... :-/

Argentiinassa, "hienoissa" argentiinalaisen tangon paikoissa, niissä joissa myös tangon parhaimmisto käy tanssimassa, on istumajärjestyksen suhteen tarkka nokkimisjärjestys: hovi ohjaa parhaat/tunnetut tanssijat lähimmäs tanssilattiaa, tuntemattomat, tanssijan näköisesti pukeutuneet, hieman kauemmas ja "huonosti pukeutuneet" uloimmas. Kalliilla/tyylikkäällä pukeutumisella voi parantaa "sijoitustaan".

Tanssittavien kappaleiden määrästä minulla on kaksi käsitystä: Tanssitaan niin kauan kunnes jompi kumpi haluaa lopettaa tai tanssitaan neljä: eilisissä milongoissa Maria soitti kappaleita neljän pompseissa, jonka jälkeen tuli lyhyt "vaihtobiisi", joka oli joku ei-tanssillinen luritus. Tarkoitus oli siis tanssia saman parin kanssa vaihtobiisiin asti. Tämä on siis ilmeisesti tyyli ainakin aika monissa argentiinalaisissa paikoissa. Ehkä kaikissa?

"Onko suomalaisessa ja argentiinalaisessa milongassa (siis tanssitapahtumassa) suuria eroja, mitä?"

Tuossa edellä tulikin jo vastauksia tähän. Mielestäni nuo hakukiemurat, istumajärjestysjutut ym. eivät ole kulkeutuneet suomalaisiin milongoihin. Tosin nuo hakurituaalit on niin huomaamaton tapahtuma, että jos siitä ei tiedä, sitä ei huomaa! Eli jospa en vain ole hoksannut katsella sillä silmällä! (Istuskellut vain ja ihmetellyt kun ei haeta...:)

"Mikä on milongan ja arg.tangon ero?"

Tähän saa joku muu vastata... Paljon samoja elementtejä, mutta milonga on paljon nopeampaa. Milonga on argentiinalaisten kävelyhumppa... :)

Eriytytetäänkö niiden opetus suomalaisilla arg.tangokursseilla?"

Kyllä.

Ja nyt laittautumaan suomalaiseen milongaan! :) (Siihen onkin enää tunti, hupsahtipas tässä kirjoitellessa!)

Kirjoittajan avainsanat: Argentiinalainen tango, haku, milonga, argentiinalainen valssi, valssi, elekieli

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu