TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kerhola 5.12.2005-poikkeuksellinen ilta (Rapu 2005-12-12 20:24)

Beat

Tutti Frutti
2005-12-21 13:33

Nämä musiikkitermit ovat niin ympäripyöreitä

Tarkoitat varmaan tanssijoiden käyttämiä musiikkitermejä? ;-) Ei vaan. On nämä termit usein epämääräisiä muidenkin käyttäminä.

Tässä oma käsitykseni asiasta:

1) Tanssijat puhuvat beatistä (usein vähättelevään sävyyn) etenkin silloin, kun kuulevat tansseissa sellaista (iskelmä)musiikkia, jota varten ei ole olemassa mitään määräaskelia. Joitakin tällainen musiikki tansseissa kuultuna ärsyttää, toisia, kuten Tricksteriä, inspiroi.

2) Muusikoille beat on lähinnä Walkerin kuvaileman rumpukompin nimi. Esimerkkinä mainitussa Sillanpään Satulinnassa yksi versio beatkompista alkaa kertosäkeessä (vasta intron ja ensimmäisen säkeistön jälkeen) ja jatkuu sitten kappaleen loppuun asti. Suomalaisen iskelmän ja tanssimusiikin lisäksi beatkomppia kuulee varsinkin 60-luvun englantilaisessa popmusiikissa (Beatles, Rolling Stones), jota myös beatmusiikiksi on kutsuttu.

3) Tanssimusiikkilevyjen kansissa sanaa beat käytetään myös genrenimityksenä silloin, kun kappale ei edusta mitään perinteistä lavatanssilajia, vaan on esimerkiksi iskelmä, jossa käytetään jonkinlaista beatkomppia.

Kirjoittajan avainsanat: beat, komppi, rytmi, iskelmä, popmusiikki, tanssimusiikki

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu