TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Onko ketään, joka muistais 50-luvulle, tai tuntee historiaa? (Stefanus 2005-11-30 18:58)

Rock and roll'in tulosta Suomeen 50-luvulla

Lutukolli
2005-12-01 15:29


Useimpien lähteiden mukaan rockia kuultiin ensi kerran Helsingissä 18.11.1955 filmin Asphalt jungle (Älä käännä heille selkääsi) ensi-illassa, jossa oli mukana Bill Haleyn sävelmä Rock around the clock. Silloin ei kukaan ilmeisesti vielä puhunut rock and rollista, vaan kappale oli yksi uusi iskelmä, jonka Suomen kustannusoikeudet Musiikki-Fazerin nenän edestä Scandia-kustannukselle napannut Paavo Einiö mukautti kellon sielunelämää käsitteleväksi keskitempoiseksi foksiksi, nimellä Tunnista toiseen.

Rock'n'rollin lähin edeltäjä Suomessa oli boogie-woogie. Sodan jälkeen sen oli tehnyt tunnetuksi Powel Ramelin hitti Johanssons boogie woogie vals, jonka suomeksi levyttivät 1945 Sulo Sala ja Ramblers-orkisteri. Boogie-woogie'sta tuli sotakauden jitterbugin jälkeen muotitanssi, jonka hillitöntä ja holtitonta, mistään estettisistä muodoista piittaamatonta menoa kauhisteltiin. Ja toisaalta arveltiin; terve maalaisnuorisomme ei varmaan tule sitä eikä muitakaan tuollaisia äärimmäisyystansseja milloinkaan harrastamaan. Boogiekuume olikin etupäässä kaupunkilaisnuorten keskuudessa. Seuravalla vuosikymmenellä tanssi jalostui jiveksi, mutta rock'n'roll palautti sen raisut kuviot. >

Alkuun rock'n'roll pääsi esille tanssinäytöksissä ja -kilpailuissa. Ensimmäinen varma tieto elävän musiikin estyksen puolelta on Deep River Boys'in esiintyminen Linnanmäellä elokuussa 1956, jossa esitettiin jazzahtavasti sovitettuja rock-kappaleita. Eniten rockia kuuli ja näki elokuvanäytösten alussa veronalennuspätkinä pyöritetyistä uutisfilmeistä. Ja ensimmäinen suuri rock'n'roll-tapahtuma oli Bill Haleyn Rock around the clock (Tunnista tuntiin) elokuvan ensi-ilta 28.9.1956.

Varsinaiset rock-tilaisuudet järjestettiin Suomessa vasta 1959. Esimmäisiä rock-yhtyeitä oli Jorma Kaleniuksen perustama Rock Devils, joka pääasiassa esiintyi Helsingin Haka-kerhon lättähatuille ja surinasussuille. 1950-luvun lopulla syntyi monia rock'n'rollia soittavia koululaisyhtyieitä. Helsingin Haka-kerho oli aluksi suomalaisen rockin keskus. Kasarmintorin Expo-halliin kokoontui myös nuorisomusiikin harrastajia ja siellä pidettiin rock-kilpailut. Myös Turussa oli runsaasti rockin harrastajia. Vasta 1960-luvun rautalankakaudella rockin sanoma levisi maaseudulle ja levy-yhtiöt kiinostuivat rock'n'rollsta.

Lisätietoa löytyy esim.:
Suomalisen rockin historia, Jee jee jee, Seppo Bruun, jukka Lindfors, Santtu Luoto, Markku Salo, Porvoo 2002
Pop-musiikinh vuosisata, Pekka Gronow, Seppo Bruun, Helsinki 1968

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu