TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Seuratanssiliiton toiminnasta (HarriKa 2005-11-26 14:25)

Alkoivatko lavatanssit 18.7.1809?

Lutukolli
2005-11-28 14:12

Voi olla aika vaikeaa selvittää varmasti milloin ensimmäiset lavatanssit ovat järjestetty. Esim. Turun ylioppilailla, samoin kuin koulupojillakin, oli tapana viettää kevätjuhlia jossakin kaupungin ulkopuolella. Tämä vanha perinnäistapa siirtyi yliopiston siirron jälkeen myös Helsinkiin, jossa ylioppilaiden kevätjuhlista tuli "eräänlaisia kansanjuhlia jotka houkuttelivat tuhansia katselijoita kaikista kansanluokista." (Z. Topelius: Muistiinpanoja vanhasta Helsingistä. Z. Topeliuksen Kootut teokset XII. Porvoo 1932)

Esimmäiset kevätjuhlat 1830-luvulla vietettiin Topeliuksen mukaan 1831, toiset 1833 ja kolmannet 1834. Ylioppilaat marssivat yliopiston edustalta torvisoiton ja reippaan ylioppilaslaulun vaihdellessa Kumpulaan. Perille oli avonaiselle kentälle pystytetty puhujalava sekä telttoja ja katoksia. ... Tanssi ja erilaiset leikit kuuluivat myös ohjelmaan.

1800-luvun alussa Suomen siirryttyä Venäjän vallan alle järjestettiin keisari-suuriruhtinaan vuoden 1819 matkan yhteydessä eri kaupungeissa tanssiaisia (mm. Vaasassa (kolmisen sataa vierasta), Turussa ja Helsingissä), joista löytyy niihin osallisuneiden kertomusten mukaista kirjallista dokumentointia (E. Nervander: Keisari Aleksanteri I:sen matkat Suomessa, Helsinki 1906).

Em. tanssiaiset lienee pidetty sisätiloissa kuten Porvoon valtiopäivien päättäjäistenkin 18. 7. 1809 iltana säätyjen tanssiaiset valtiosalissa. Kuitenkin kun oli kesäaika, tanssialaa oli laajenettu rakentamalla lukion pihalle erikoinen "kuusenhavusali", jonka lattia oli laudoista ja seinät kuusenhavuista. Katoksi oli pingoitettu purje. Joenpuoleisella seinällä oli avonainen veranta, jonka kuusenhavuseinämät oli koristettu kukkasköynnöksin verhotuilla pylväillä. Täyttäisikö tämä rakennelma tanssilavan määritelmän ja olisiko 18.7.1809 suomalaisen lavatanssin syntymäpäivä. Säätyjenhän piti periaatteessa edustaa koko Suomen kansaa suuriruhtinaskunnassa.

Kirjallisuutta: J. R. Danielson-Kalmari: Aleksanteri I ja Porvoon valtiopäivät. Historian aitta, toimittaneet Historian ystäväin liitto, Helsinki 1929

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu