TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
APUVA ! POLKKAA (Staro 2003-02-13 12:52)

APUVA ! POLKKAA

Matti Jokinen
2003-02-16 16:45

Mielestäni tuosta tasahypystä ei ole muuksi, kuin sekoittamaan pään.

Kokeileppa seuraavaa: älä laske 1234, vaan ja123 ja123 ja123 jne... Harjoittele hitaasti askeleet siten, että et ota tasahyppyä, vaan (mies) hyppäät oikealla jalalla (ja-iskulla) ja tulet myös oikealla maahan (ykkösellä) ja heti perään vasen maahan. Sitten onkin jo paljon loogisempaa ottaa askel oikealla (2) ja vasemmalla (3) Seuraava tahti aloitetaan tietenkin vasemmalla, muutoin periaate on sama.

Polkasta on eri aikoina ja eri maissa ollut erilaisia muunnelmia. Kuvailemasi polkka on yksi vanhoista keskieurooppalaisista muunnoksista. Suomessa sitä sanotaan Blomqvistin polkaksi, koska Åke Blomqvist on jostain syystä järjestelmällisesti opettanut sitä suomalaisen polkan sijasta. Blomqvist on kouluttanut myös tanssinopettajia, ja jotkut heistä ovat opettaneet tätä tyyliä edelleen omilla kursseillaan luullen, että se on suomalaisen polkan oikea muoto. Hyvin harvoin sitä kuitenkin näkee tanssittavan, mikä kertonee jotain kansallisen perinteen vahvuudesta.

Tuo askelikko toimii keskieurooppalaiseen polkkamusiikkiin, joka on hitaampaa kuin suomalainen. Suomalainen askelikko on tehty vikkelämpään menoon.

Totta on, että tasahyppy tuo tanssiin omanlaisensa haasteen, jota tavallisissa tansseissa ei ole. Kun paino on molemmilla jaloilla, ei tanssiasennosta saa vinkkiä siitä, kummalla jalalla tanssi jatkuu --- se pitää vain oppia ulkoa harjoituksen kautta. Mutta suomalaisen polkan luonteeseen kuuluu tietty haasteellisuus.

Kirjoittajan avainsanat: polkka

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu