TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kommentit lain sisällöstä... (Halimies 2005-09-29 14:56)

Tanssimusiikkia vapaasti käytettäväksi

Matti Jokinen
2005-10-25 0:30

Palstalla on muutaman kerran keskusteltu siitä, voisiko tanssikäyttöön tuottaa vapaasti levitettävää musiikkia, kurssimuistiinpanoja tai videoleikkeitä.

Vapaasti levitettävää musiikkia toivottiin alun perin taukomusiikiksi Ajatuksena oli etsiä kutakin tanssilajia kaksi vapaasti käytettävää sävelmää, kerätä vapaaehtoisten soittajien ryhmä ja äänittää kappaleet tavalliselle CD:lle. Sävelmien vapaa käytettävyys tarkoittaa, että ne ovat joko kansansävelmiä, säveltäjän vapaaseen levitykseen luovuttamia tai sitten niin vanhoja, että tekijänoikeudet ovat rauenneet. Levyä olisi saanut kopioida suoraan, ja lisäksi originaali olisi voitu tallettaa verkkoon ladattavaksi.

Idea oli tässä muodossaan aika hankala toteuttaa. Vallitseva sopimuskäytäntö on sellainen, että levyttänyt esiintyjä ei voi luovuttaa yksittäisiä kappaleitaan vapaaseen levitykseen. Hyvälaatuisen äänitteen tekeminen vaatii paljon myös laitteilta ja äänitystilan akustiikalta. Eräistä tanssilajeista on vaikea löytää tekijänoikeuksien puolesta vapaita melodioita. Kun äänitys vaatisi kaikkien soittajien ja tekniikan paikallaoloa, homma olisi pitänyt suunnitella etukäteen niin, että kaikki kappaleet olisi saatu kerralla purkkiin.

Musiikkia kaivattaisiin kipeästi myös tanssien esittelyn yhteyteen. Tavallisimpien seuratanssien musiikin voi ehkä olettaa tutuksi, mutta harvinaisempien seuratanssien, vanhojen salonkitanssien ja kansantanssien kohdalla musiikkia tarvittaisiin jo kuvauksen lähtökohdaksi. Kansantanssissa musiikkia on usein kaivattu myös harjoitusmateriaaliksi, koska harvoja tansseja on ollut saatavissa levyillä eikä harjoituksiin aina saa pelimannia.

Kun perinteinen äänitystapa piti hylätä, vaihtoehdoksi nousi koko homman tekeminen tietokoneella. Neuvottelin yhteistyöstä erään tietokonepohjaisia musiikkisovellutuksia tekevän firman kanssa. Firmalla oli välineet, taito ja kiinnostustakin, mutta homma raukesi omistusjärjestelyjen muuttumisen vuoksi.

Jokin aika sitten löysin verkosta julkisessa levityksessä olevan MMA-ohjelman (Musical MIDI Accompaniment). Ohjelma on samantapainen kuin se, jonka käytöstä neuvottelin edellämainitun firman kanssa. Ohjelmalle syötetään melodia, sointukoodit ja tyyli, ja tulokseksi saadaan MIDI-tiedosto, jossa on kappale moniäänisesti ja usealla soittimella esitettynä. Tulos oli yllättävän hyvä siihen nähden, että ohjelman algoritmit ovat perin yksinkertaisia eivätkä kaikki edes toimi oikein ohjelmassa olevien virheiden vuoksi.

Nyt yritän selvittää, mitä näistä algoritmeista saataisiin irti. Vaikka kovin ihmeellisiä ohjelmia ei näköjään välttämättä tarvitakaan, tuloksen laatu riippuu kuitenkin suuresti ohjelmalle syöttötietoina annetuista tyylimäärittelyistä. Tämä on ilmeisesti tehtävän vaikein osa. Jos oikea tyyli löytyy, sitä voi soveltaa useimpiin saman tanssilajin kappaleisiin. Yksi hyvä puoli tässä lähestymistavassa on, että tulosta voi asteittain parantaa, kun löydetään parempia tyylinmäärittelyjä tai algoritmeja.

Koska en itse ole muusikko, kaipaan neuvoja säestyksen tekemisestä ja esitystekniikasta. Saisin jotain aikaan yksinkin, mutta tulokset ovat todennäköisesti parempia ja eteneminen nopeampaa, jos saan apua ihmisiltä, jotka ihan oikeasti hallitsevat musiikin teoriaa ja soittamisen käytäntöä. Itse joudun toimimaan paljolti korvakuulolta ja kokeilemalla. Syötteeksi tarvittaisiin siis eri tanssilajille tyypillisiä säestyskaavoja.

Toinen ongelma liittyy tanssilajeihin, joista ei ole saatavissa tekijänoikeuksista vapaita alkuperäismelodioita (esim. cha cha cha). Yksi ratkaisu olisi vanhojen melodioiden (klassikoiden tai kansansävelmien) vääntäminen kyseisen tanssilajin rytmiin. Etsinnän kohteena ovat siis vapaat melodiat, jotka on sävelletty eri lajiksi mutta joiden sävelkulku sopisi etsittyyn tanssilajiin.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu