TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Arg. tangon harjoitteluun.. (Trickster 2005-09-05 21:02)

Helppoa musiikin tulkintaa?

Trickster
2005-09-09 9:34

"Itse olen käytännössä joskus yrittänyt vaihdella jouston määrää tai askelten pituutta. Mitä muita vinkkejä voisi antaa helppoon, tanssilajista riippumattomaan musiikin tulkintaan? Onko joitain yleisiä periaatteita?"

Olisipa hienoa jos näistä musiikintulkinta-asioista kirjoiteltaisiin ja keskusteltaisiin enemmänkin tällä palstalla. Tuntuu siltä, että musiikin huomiominen tanssimisessa on saanut jatkuvasti lisääntyvää huomiota. Varmaankin jonkinlaista sosiaalista tilaustakin on tullut liikkumisen motiivin hakemiseen musiikista, opeteltujen tanssiaskeleiden sijasta.

Paritanssiminen on pitkälti perustunut kaikennäköisiin askelikkoihin ja tarkkaan hioittuihin tekniikoihin, joiden käyttäminen on edellyttänyt määrätynlaista osaamista tanssijoilta sekä määrätynlaisia ominaisuuksia musiikilta. Tanssimista on vakioitu, kuvioita ja askelia on nimetty, musiikin optimitempoja on haarukoitu jne. Vaihtoehtoisia tansseja on samalla tullut jatkuvasti lisää, samoin kuin musiikkikin on elänyt ja muottanut muotoaan jatkuvasti.

Tanssinopettajilla saattaa olla tässä musiikin tulkitsemisessa ja sen opettamisessa jonkinlainen hankala murrosvaihe meneillään, kun alan oppikirjoista ei välttämättä löydy apua muihin kuin tanssiteknisiin kysymyksiin. Tanssiurheilussakin (minun mielestäni)nimenomaan musiikin kuuleminen, ilmentäminen ja tulkitseminen on hyvin lapsenkengissä, valmiiksi mietityn tekniikan ja koreografian hallitessa korostetusti tanssimista.

Musiikin tulkinta on mielestäni musiikissa tapahtuvien asioiden ja musiikin luomien tunnelmien ilmentämistä, tavalla tai toisella. Jotta näistä musiikissa tapahtuvista asioista voisi järkevästi keskustella, täytyisi omata jonkinlaiset perustiedot musiikista ylipäätään. Useimmilta ihmisiltä nuo perustiedot puuttuvat ja sen takia musiikin tulkinnastakin on hankala keskustella. Se ei mielestäni kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö ihmiset musiikista erilaisia asioita kuulisi.

Mielestäni n. 90 % ihmisistä ei kuule tanssimusiikista tahteja, tai ei ota niitä ainakaan juuri mitenkään huomioon tanssimisessaan. Kuitenkin väittäisin noin 100 % ihmisistä kykenevän kuulemaan musiikista erilaisia tulkittavia asioita, vaikkeivat he niitä osaa välttämättä eritelläkään. Jos peli on tavallaan menetetty rytmin, tahtien, vakioitujen tanssiaskelien yms. osalta, voi musiikin tulkitseminen olla ratkaisu miellyttävään tanssimiseen.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu