TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Arg. tangon harjoitteluun.. (Leevi 2005-09-05 13:19)

Tangosta, naisesta, miehestä ja vähän elämästäkin..

Tanssivarpunen
2005-09-06 22:01

"Käytännön tanssitilanteissa miehen pitää pystyä tanssimaan tangoa mihin tahansa musiikkiin, sisälsipä se sitten minkälaisia jazz- tai klassisvaikutteita tahansa. Mielestäni tuo levy toimii hyvänä harjoituskappaleena sen takia, että siinä huomio kiinnittyy automaattisesti nimenomaan Mutterin ilmiömäiseen viulunsoittoon."

Olet oikeassa, tangoa pitäisi pystyä tanssimaan erityyppisiin musiikkeihin. Tämä vaatii pitkäjänteistä, vuosia kestävää harjoittelua. Aloittelijalla, niinkuin oletin ensimmäisen kirjoittajan olevan, riittää että pystyy tanssimaan perinteiseen argentiinalaiseen musiikkiin. Ensin täytyy kerätä liikemateriaalia ja kehittää omaa liikekieltä, vasta sitten pystyy tulkitsemaan musiikkia. Luulisin hyvän musiikintulkitsemis aloittamishetken olevan tangossa 0,5-1 vuosi alkeiskurssin aloittamisesta. Tämä on tietysti yksilöllistä ja aina voi olla Jorma Uotisia porukassa, joilla oma liikekieli on hyvin hallinnassa. Sama koskee tietysti paria ja lisäksi hänen seuraamiskykyä.

Argentiinalainen tango oli jo kultakaudella monipuolista. Saman kappaleen aikana voi tapahtua tempon muutoksia, musiikin syke voi vaihdella voimakkaasti, instrumenetit vaimenee ja tulee uudelleen yms. Mutta on myös kappaleita, joissa ei tälläistä vaihtelua esiinny. Lisäksi argentiinalaista tangoa tanssittiin jo perinteisesti milongaan, valssiin ja eri tyylisiin tangoihin. Argentiinalainen tango ei ole yhtä homogeeninen kuin suomalainen tango. Mistä tuli mieleen että suomalaisessa tangossa on aina laulaja, tätä ei välttämättä ollut argentiinalaisessa jo tangon syntyajoilta lähtien.

"Tangossa miehen pitäisi mielestäni ensisijaisesti opetella tanssimaan naisen ehdoilla, naista kuunnellen, samalla kuitenkin musiikkia ilmentäen. Kaikkien opeteltujen kuvioiden sijaan pitäisi siis pystyä tulkitsemaan naista ja muusiikkia."

Olen samaa mieltä! Ja arvaa mitä, tämä on argentiinalaisessa tangossa ominaista. Trickster, tervetuloa argentiinalaisen tango tanssin maailmaan. Tangossa mies ohjaa jokaisen naisen liikkeen, nainen seuraa miehen rintakehää. Jos nainen ei pysy mukana liikkeessä, niin mies odottaa. Askelvirheen sattuessa nainen jää paikoilleen painon ollessa yhdelläjalalla, mies korjaa ja ottaa hänet mukaan. Jos mies on oikein taitava nainen ei välttämättä huomaa virhettä tapahtuneen. Aikansa tanssia harjoiteltuaan mies kykenee hallitsemaan naisen liikkumisen siten että naisen ei ole tarvinnut opetella kuvioita kunhan vaan perustekniikat ovat hallussa.

Tämän lisäksi argentiinalainen tango on miehen kikkailua. Miehellä on erityyppisiä jalka- ja askelteknisiä kikkoja joilla hän voi tulkita musiikkia tai vaan muuten fiilistellä. No on näitä jossain määrin naisellakin. Lisäksi mies voi vaihtaa painoaan toiselle jalalle kuin naisella on, tanssia paritahtia tällätavalla ja palata sitten samalle jalalle kuin nainen. Tämä on vientitekninen asia eikä naisen kuuluisi sitä huomata. Peruskuvioissakin askelrytmi voi olla miehellä ja naisella eri. Tästä kaikesta seuraa että miehen täytyy kokoajan tietää millä jalalla naisella on paino. Mies tekee naisen painonsiirrot... tanssi on naisen liikuttamista haluttuun musiikin rytmiin. Kaikkia iskuja ei tarvitse tanssia.

"Osaisitko antaa vinkkejä naisten säveltämästä tai soittaen tulkitsemasta (argentiinalaisesta) tangomusiikista?"

Tottahan toki! Levyhyllystäni löytyi muutama.

Toinen argentiinalaisen tangon suosikeistani on Johanna Juhola vaikka hän soittaa ja säveltää tätä uudempaa Piazzolla -tangoa. Tai tulossa oleva uusi levy on hänen ihan omaa tyyliänsä joka poikkeaa selkeesti Piazzollan tyylistä. Levyllä "Piazzolla Passage" on kaksi Johannan omaa sävellystä "Milonga Sylvia", joka on omistettu hänen kuoleelle Sylvia mummolle sekä "Irti Tangosta". Esittelypätkät Mp3:na löytyvät hänen sivuiltaan, samoin kuin näytteitä tulevalta levyltä. Käy ehdottomasti kuuntelemassa, vastaavaa en ole kuullut aikaisemmin. Pakko ostaa levy kun se julkaistaan! HYVÄ! HYVÄ!

Sitten on Maria Kalaniemi, joka on myös Johannan tapaan harmonikan guru. Muuten tämän vuoden kultaisen harmonikan voitti myös nuori nainen, joten suomalaiset naiset osaavat hyvin haitarin soiton.

Pinja Järvinen soittaa huilua Tango El Choclo -levyllä.

"The rouch guide to tango nuevo" -levyllä on useampikin nainen; Lidia Borda, Patricia Andrade, Sonia Possetti ja Sandra Luna . Ainakin Sonia Possetti on säveltänyt omaa tuotantoa levytekstien mukaan. En nyt ehdi tarkistaa muita netistä.

Tangosta täytyy myös mainita Neo-tango, uudempi Piazzolan jälkeen tullut tangotyyli. On sekoitus tangoa ja ambienttia. Yhtyeen gotan project levy "LA REVANCHA DEL TANGO" on muistaakseni myynnyt yli miljoona levyä. Tosin voi olla että ambient-piirit ovat ostaneet enimmäkseen. Tämänkin kohdalla voidaan kysyä onko se tangoa. Kuulostaa siltä kuin tangon syke olisi käännetty toisinpäin mutta pitäisi kysyä joltain muusikolta. Näytteitä löytyy linkin takaan.

Meni tämäkin ilta tangoa kuunnellessa vaikka olisi pitänyt piirtää kouluun yksi työ :) Netistä en enää ehdi katsella argentiinalaisen tangon naissäveltäjiä.

Kirjoittajan avainsanat: Argentiinalainen tango, Johanna Juhola, Neo-tango, gotan project

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu