TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Arg. tangon harjoitteluun.. (Leevi 2005-09-05 13:19)

Anne-Sophie Mutter

Trickster
2005-09-06 18:10

"Anne-Sophie Mutter on nykypolven saksalainen viulisti. Musiikki on hyvin lähellä klassista musiikkia. Voi hyvin kysyä onko se enää tangoa? Itse kategorioin tämän tyyppisen musiikin yleisesti ryhmään tango, erottelematta onko se argentiinalaista, suomalaista vai kansainvälistä tangoa. Saman yleistyksen voi tehdä myös uusimpiin suomalaisiin tango sävellyksiin."

Samalla tavallahan aikanaan kyseenalaistettiin Piazzollan musiikki. Tämä tango on ainakin soitettu perinteisillä akustisilla instrumenteilla, käyttämättä Piazzollan kaiketi ensimmäisenä tangoon lanseeraamaa sähkökitaraa. Käytännön tanssitilanteissa miehen pitää pystyä tanssimaan tangoa mihin tahansa musiikkiin, sisälsipä se sitten minkälaisia jazz- tai klassisvaikutteita tahansa. Mielestäni tuo levy toimii hyvänä harjoituskappaleena sen takia, että siinä huomio kiinnittyy automaattisesti nimenomaan Mutterin ilmiömäiseen viulunsoittoon. Tällä levyllä Mutterin viulu tavallaan ilmentää minulle naisen harvoin tangossa esiintuomaa näkökulmaa. Viulun tunteikkaan hienovivahteisen soinnin kuunteleminen ja nimenomaan sen tanssillinen seuraaminen ja huomioonottaminen on mielestäni tarpeellista juuri sen takia, että oppisi kuuntelemaan naisen tapaa kuulla, kokea ja ilmentää tangomusiikki.

Tangossa miehen pitäisi mielestäni ensisijaisesti opetella tanssimaan naisen ehdoilla, naista kuunnellen, samalla kuitenkin musiikkia ilmentäen. Kaikkien opeteltujen kuvioiden sijaan pitäisi siis pystyä tulkitsemaan naista ja muusiikkia. Piazzollan musiikkiin tanssiminen on mielestäni inspiroivaa ja kehittävää juuri sen takia, että valmiiksi opeteltujen askelten suorittaminen muodostuukin hyvin vaikeaksi. Samalla tavalla Mutterin viulun kuunteleminen ja sen mukaan tanssiminen on mielestäni hyvin kehittävää ja tuo tanssimisen harjoitteluun sen tärkeimmän elementin, joka tanssin harjoittelussa yleisimmin unohtuu tai muuten ohitetaan hyvin nopeasti, eli naisen kuuntelemisen.

En kokemattomuuttani osannut oikein muutakaan esimerkkiä laittaa siitä, kuinka nainen kokisi tangomusiikin. Osaisitko antaa vinkkejä naisten säveltämästä tai soittaen tulkitsemasta (argentiinalaisesta) tangomusiikista?

Tuosta linkistä pääsee suoraan mainitsemaani tangolevyyn.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu