TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Arg. tangon harjoitteluun.. (Leevi 2005-09-05 13:19)

Arg. tangon harjoitteluun..

Tanssivarpunen
2005-09-05 18:55

Argentiinalaisen tangon harjoitteluun soveltuu parhaiten kultakauden eli 20-30-lukujen musiikki. Astor Piazzolla loi Tango Nuevo -tyylisuunnan, jossa tangoon on lisätty vaikutteita klassisesta- ja jazz-musiikista. Soveltuu hankalasti tanssittavaksi sillä kappaleet ovat pitkiä ja musiikillinen vaihtelu hyvin suurta.

Piazzolla soitti alkukautenaan myös perinteisempää argentiinalaista musiikkia jota löytyy esimerkiksi levyltä Astor Piazzolla: The Golden Age Of Tango. Levyn ostin aikoinaan Tampereen Stokmannilta joten voi löytyä muualtakin Suomesta. Muita varteen otettavia Argentiinalaisia esittäjiä ovat tangon Argentiinassa suosituksi tehnyt Carlos Cardel ja Osvaldo Pugliese.

Suomalaisia hyviä vaihtoehtoja ovat:

- Tapani Kansa: Päivä jolloin rakastat. Kansan argentiinalaisen tangon tulkintoja suomeksi esitettynä. Oli myynnissä vielä ainakin vuosi sitten.

- Eino Grön kävi Argentiinassa levyttämässä suomalaisia tangoja argentiinalaiseksi sovitettuna argentiinalaisen yhtyeen säestyksellä. Saatavilla vielä 20 suosikkia julkaisuina Eino Grön: Tangokavaljeeri ja Eino Grön: Soi maininki hiljainen. Kappaleet ovat selkeesti suomalaisia mutta sovitus on paikoitellen hyvin argentiinalainen.

- Sitten tämänhetkinen oma suosikkini, Antero Jakoila, säveltää itse argentiinalaisia tangoja ja soittaa kitaralla virtuomaisesti. Parasta kitaratangoa mitä olen kuullut. Kannattaa ostaa levyt Ensemble ja Guitar & Tango. Ostin aikoinaan jostakin suomalaisesta verkkokaupasta. En nyt muista mistä mutta eiköhän hakukoneella löydy.

- Arja Saijonmaa: La Cumparsita. Laulaa ruotsiksi mutta tulkinta on mahtipontinen. Löysin aikoinaan Euromarketin alennuslaatikosta.

- Orquesta La Milonga: Milonga Vieja. Milongaa mutta jokaisen argentiinalaisen tangon ystävän levyhyllyyn mielestäni kuuluu hankkia tämä Tampereen ihme.

Sitten muita kotimaisia jotka soveltuu vaihtelevasti tanssiin:

- Pinja Järvinen ja Kalevi Kiviniemi: Tango El Choclo. Enimmäkseen Piazzollan sävellyksiä mutta myös muutama kotimainen sävellys. Esitettynä pelkästään huilulla ja uruilla.

- Tango-orkesteri Unto: Finnish tango. Kuusijäseninen orgesteri. Harmonikan guru Maria Kalaniemi soittaa harmonikkaa ja Pirjo Aittomäki laulaa suomeksi ja ranskaksi. Sävellykset pääosin kotimaisia mutta joukossa Piazzollan ja kansainvälisiä tangoja. Suomalaisesta tangosta poikkeavat sovitukset on tehnyt Timo Alakotila joka soittaa myös piannolla. Levyllä on mielestäni mukava, kevyt ja iloinen tunnelma ja kappaleet sopii hyvin tanssilliseen tulkintaan.

- Duo Milla Vijamaa & Johanna Juhola: Piazzolla Passage. Juhola soittaa harmonikkaa ja Viljamaa pianoa. Sävellykset ovat Piazzollan mutta pari on myös Juholan omia. Nuoret naiset opiskelevatt Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla ja ovat voittaneet vuonna 2002 kansainvälisessä Astor Piazzolla Competition musiikkikilpailussa Italiassa.

- The InTime Quintet. Tamperelaiset miehet esittävät Piazzollan musiikkia. Ovat julkaiseet useamman levyn ja esiintyneet Tampere Filharmonian säestyksellä. Lisäksi voittivat ensimmäisessä Astor Piazolla-kilpailussa vuonna 1994.

Kirjoittajan avainsanat: Argentiinalainen tango, musiikki, Tampere

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu