TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Krouvin lava?? (Nanna 2005-08-29 20:10)

Palaajia ei ole.

Tanssivarpunen
2005-08-30 18:37

Vanhemmat palaavat kyllä lavoille? Ehkä. Entä heidän lapsensa aikanaan. Tulevatko he?

Suuri ikäluokka, joiden nuoruuden vapaanajan viettopaikkoja tanssilavat olivat, ovat nähdäkseni palanneet jo tanssilavoille, jos ovat palatakseen. Suuret ikäluokat syntyivät 40- ja 50-luvuilla. Joten kohta he ovat eläkeiässä. Toki tanssi on hyvää ajanvietteä myös eläkeläisille. 70-luvulta lähtien nuorisokulttuuri on eriytynyt tanssilavoilta pois. Joten lavoille takaisin palaajia ei nähdäkseni merkittävissä määrin ole. Kun tarkastellaan viimeisimmän vuosikymmenen tilannetta ja sitä mitkä tekijät ovat tuonneet uusia ihmisiä lavoille, mielestäni merkittäviä vaikuttimia on:

1. Lavatanssin muuttuminen harrastukseksi. Tämä näkyy kasvaneessa tanssikurssien sekä tanssikoulujen ja lavatanssiseurojen määrässä.

2. Musiikki. Lavoilla kiertää yhtyeitä, joita ihmiset tulevat kuuntelemaan eikä heille tanssi ole vaikuttimena.

3. Lavojen sosiaalinen ilmapiiri. Olen myös huomannut että kaikkia nuoria/aikuisia ei voi laittaa kahteen edeltävään ryhmään. Luulisin että kun yökerhoissa ja muissa juottoloissa ei enää viihdy niin lavat ovat potentiaalinen vaihtoehto niille juuri lavoille tyypillisenä sosiaalisena toimintana.

Uskoisin tanssien lavoilla jatkuvan mutta tanssiperinne/-kulttuuri sellaisena kuin se oli heti toisen maailmansodan jälkeen on jo kuollut. Merkittävin tekijä tanssilavojen suosion säilymisenä on mielestäni hyvä musiikki. Musiikki pitää olla sellaista että se pelkästään houkuttelee ihmisiä paikalle. Ei riitä että soitetaan muiden levyttämää musiikkia vaan orkesterilla täytyy olla omaperäistäkin tuotantoa. Tässä mielessä esimerkiksi Yölintu on toiminut ansiokkaasti vaikka kaikki tanssiharrastajat eivät luekaan heitä tanssiyhtyeeksi.

Kirjoittajan avainsanat: Tanssikulttuuri, tanssiperinne, musiikki, Tanssiharrastus

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu