TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Herkkänahkainenko? (Humu 2005-08-21 17:23)

Viemisen vaikeudesta

Humu
2005-08-22 14:12

Parahin Jontsu. Toivottavasti voin helpottaa oloasi toteamalla, että sinä tuskin olit tarkoittamani daami. Kahden epäonnistuneen yrityksen jälkeen en enää yrittänyt kyseistä kuviota, tanssimme vain perusfoksi ja mielestäni varsin sujuvasti.

En halunnut syyllistää ketään tai muutenkaan pahoittaa kenenkään mieltä kirjoituksellani. Enemmänkin tarkoitukseni oli kertoa siitä, kuinka paksunahkaisenkin, vuosikausia tanssilavoja kiertäneen, ajan parkitseman tanssijan mieltä voi jäädä kaivertamaan yksittäinen lausahdus. Itse kuitenkin uskon ja toivon, että juttu juontuu väärin kuulemisesta.

Toiseksi halusin herättää taas keskustelua yksinvaltaisuudesta; toinen vie, toinen seuraa eikä vikise. Tanssijamiehenhän tulisi olla kuin valistunut yksinvaltias.

Yleinen käytäntöhän tanssilattialla on se, että mies tekee päätökset musiikin, ruuhkan, partnerin, oman tunnetilansa ym mukaan, mitä ja miten tanssitaan. Yhteen tanssikappaleeseenkin saattaa monenlaisia tanssillisia osioita esim ruuhka helpottuu tilapäisesti tai tangon "marssirytmi" muuttuu beguine-tyyppiseksi.

Aina silloin tällöin käy niin, että daami yllättyy muutoksesta eikä osaa lähteä mukaan esimerkiksi tanssitilan sallimaan askeleen pituuden pidennykseen. Kun sitten yrittää samaa toisen kerran, kaikki sujuu kuin tanssi. Jos ei sittenkään suju, jätän asian sikseen ja mennään loppuaika samoin kuin siihen asti.

Mieltäni on kuitenkin askarruttanut, miksi en saa daamia mukaan tanssikuvioon ensimmäisellä kerralla. Vikaa on minun vientitekniikassani, sen tiedän, mutta ovatko viemisen ja seuraamisen lainalaisuudet unohtuneet joiltakin tanssijoilta: 1) Miehen tulee osata, paitsi omat askeleensa, myös ja erityisesti kuinka kertoa naiselle mitä seuraavaksi tehdään. Mielestäni vain kyseisenlaisella valistuneella yksinvaltiudella tanssi voi onnistua. 2) Nainen ei tee mitään ennenkuin mies kertoo, mitä tehdään. Ei siis ennakoi mitään.

Miehiseltä kantilta ongelmaksi muodostuu se, jos nainen arvaa oikein tulevan kuvion. Silloin ei mies saa viestiä vientinsä virheistä eikä siten saa tietoa kehitettävistä asioista. Sälyttäisinkin paljon vastuuta daamien harteille: lopettakaa arvailu ja liikkukaa vain viennin mukaan.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu