TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kisaranta-koska uskon? (Ladymare 2005-08-15 11:10)

Swingarin näkökulma

Nanna
2005-08-16 19:00

Swing tansseissa ei ole koreografiaa, vaan tanssitaan vapaassa viennissä. Musiikin tulkintaa ja kuvioita kopioidaan ja matkitaan kaikkialta, mistä irti saadaan ja mieleen tulee. Tästä ehkä johtuu myös kahviossa tms. tanssiminen - jollekulle tulee uusi ajatus ja sen toimivuutta ja kehittämismahdollisuuksia testataan heti.

Ulkopuolisesta saattaa näyttää, että tanssitaan esiintyvästi, mutta väittäisin, että todellisuudessa tanssitaan vain parille. Nautimme siitä, että näytämme omalle parillemme kikkailujamme ja swingiin kuuluu, että liikkeet tehdään isoina ja näkyvinä (myös tulee kilpailijoilta toivottavasti luonnostaan). Musiikin tulkinta on koko swingtanssi, lindy hopissa esimerkiksi mies ei välttämättä tanssi perusaskelta lainkaan. Tanssin ajatus on olla sisällä musiikissa, joilloin siitä tulee näyttävää, nautinnollista ja väkisinkin esteettistä. Musiikin tulkinnan on tarkoitus olla hauskaa. On useimmiten hyvin kiusallista tanssia lavalla swingiä, koska muut alkavat katsoa tanssia. Itselle tulee inhottava olo, koska ei halua antaa esiintymiskäsitystä. Esiintymisestä mallia löytyy www.ainaandjorgen.com.

Swingtanssipiireissä valitettavasti on niitä heikattokaakaikkikuinhyvinmämeen- tyyppejä, jotka yleensä jysähtävät jollekin tasolle, jossa ovat olevinaan maailmanparhaita. He eivät oikeasti näe omaa tasoaan, että ei siinä nyt mitään niin hienoa olekaan. Nämä pissapääläiset ovat oikeastaan swingpiireissä jo ongelma ja heitä jotenkin noihin isoihin seuroihin (etenkin) valitettavasti tulee. He tekevät mielestäni paljon hallaa lajille ja aloittelijoille, koska valitettavan usein heitä yleistetään. Usein he eivät ole kovinkaan suosittuja tanssijoita taitojensa ja asenteidensa takia. (En tunne henk.koht. ketään, joten ei ole kenellekään henkilökohtaisesti tarkoitettu.)

Swingtanssijoilla on ihan erilainen henki, kuin lavatanssijoilla ja etenkin lindarit ovat rentoja ja välittömiä. Lavatanssi ei ole meille niin henkeen ja vereen, joten ehkä emme osaa kunnioittaa etikettiä ja käyttäytyä lavatanssijamaisesti. (Tanssimme kahviossa, haemme toisiamme, käytämme tilaa...) Jenkkitanssit vie periaatteessa vähemmän tilaa, kuin vaikka lattarit ja kiinteässä otteessa tanssitut tanssit. Ehkäpä törmäillessä ViSe ei täysin toimi, viejä ei ymmärrä lavatanssijan tulevan niin lähelle tms? En usko kenenkään tarkoituksella törmäilevän. Tämä ongelmahan myös poistuu sillä, että kiertää itse sen verran kaukaa jenkkitanssijat, ettei törmäysmahdollisuutta ole. Jenkkitanssija kuitenkin pysyy periaatteessa paikallaan.

Toisaalta on luonnollista, että jenkkitanssija hakee toista. Hän tietää toisen osaavan samat tanssilajit, kuin hänkin, joten hyvän synkopoidun tullessa, hän pääsee varmasti tanssimaan itselleen mieluisia lajeja. Jenkkitanssijat tanssivat myös lavatansseja omalla "leimallaan" (askeleet, painonsiirrot, ViSe jne), joten itselleni ainakin myös lavatanssien tanssiminen jenkkitanssijan kanssa on todella mieluisaa. Meillä on sama tyyli, jos näin voi sanoa.

Tietysti tuttujen kanssa tanssiminen on aina mukavampaa, kuin vieraiden. Jos tuttuja on riittävästi paikalla, ei ehkä "ehdi" vieraita hyviään tanssijoita hakemaan? Voisiko swingteamiläisillä ajatella heillä olevan ryhmäevästys, jolloin ikään kuin huolehditaan omien tanssiinpääsystä?

(Vain oma näkemykseni asiaan.)

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu