TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Hiukan Kolmiksesta, mutta pääasiassa cha chaan linjoista! (Pia M 2005-06-06 8:36)

Hiukan Kolmiksesta, mutta pääasiassa cha chaan linjoista!

Pia M
2005-06-06 8:36

Jo toinen sunnuntai peräkkäin Kolmiksella, kun voisi väittää että oli mukavaa. Olen ällistynyt.

Edelleen pidän varauksen ko. paikkaa kohtaan, sen verran kurjia iltoja viime kesänä siellä oli.

Mikä teki illasta onnistuneen, kun esiintyjäkään ei ollut miun maun mukkaan (Tarja Lunnaksen musiikki on miusta aina ollu jotenki munatonta ja tasapaksua)?

Luultavasti se, että ruuhka oli jossain muualla. Olihan paikalla toki The Humppis, ja muutama muu taiteilija, mutta sellaista väkimäärää kuin mitä viime kesänä paikalla nähtiin, ei nyt ollut - niinkuin ei edellisenäkään sunnuntaina. Sekaan siis mahtui jollakin lailla, vaikka kannalle tallojia ja selkä edellä puskijoita kyllä riitti tällekin kerralle.

Kädenalituksissa se cha cha näyttää aina vaan olevan ihmisille vaikea juttu. Mitä enemmän väkeä, joka "osaa" cha chaata, sitä tolkuttomampi sekamelska on keskilattialla. Jivetyksessä alkaa jo toisinaan olla järjestäytymisessä jotakin tolkkua, mutta cha chaan suhteen - ei mitään. Tilaa viedään tasan niin paljon kuin omat askeleet ja raajat sitä ottaa, mitenkään rajoittamatta sitä hillitöntä taka-askeleen polkaisua tai kyynärpäitten ja käsien oljentelua, ja jos viereisellä parilla on tanssilinja itä-länsi-suunnassa, niin oma tanssilinja ei millään voi olla sama vaan todennäköisesti siinä huiskitaan pohjois-etelä-suunnassa. Ja ihmetellään kun naapuri on koko ajan edessä häiritsemässä :-0

Otetaan nyt tää cha chaan linjakysymys. Cha chaassa on tanssilinja. Jotta ymmärretään mitä se tarkoittaa: mies ja nainen ovat vastakkain. Kuviot noudattavat hyvin pitkälle 90 asteen kulmaa, esim. perusaskel otetaan eteen-taakse-sivulle-taakse-eteen-sivulle. Cha cha chaa- kohta otetaan sivulle, mikä tekee tanssista sivusuunnassa liikkuvamman kuin eteen-taakse -suunnassa, eli tanssilinja on sivusuunnassa.

Jos kaikki, tai edes valtaosa, cha chaata tanssivista pareista sijoittaisi itsensä lattialle niin, että yhteinen sivusuunta olisi sama, olisi kaikilla tilaa paremmin. Käytännössä tämä toimisi niin, että kun herra vie daamin keskilattialle cha chaata varten, hän ensimmäisenä tarkistaa muiden parien sijoittumisen ja tanssilinjan. Jos valtaosa muista pareista on sijoittunut siten, että ovat esim kyljittäin kohti orkesterikoroketta, mies asettaa itsensä ja daaminsa samoin: kyljittäin kohti orkesterikoroketta. Kun tästä lähdetään tanssimaan, on epätodennäköisempää että vieressä oleva pari yllättäin tanssiikin kuvioita poikittain. Olettaen tietysti, että tanssin linja pitää - eli pidetään lähtöasetelma koko ajan siten, että ollaan kyljittäin kohti orkesterikoroketta...

On kai kaikille ihan selvää, että jos suurin osa cha chaan tanssijoista tanssii samansuuntaisesti edes-takaisin liikkuvia kuvioita, on törmäysvaara pienempi, kuin silloin jos tanssitaan aivan minkäsuuntaisesti tahansa, sikinsokin?

Katsotaan. Sijoitetaan 17 paria lattialle. Seuraavassa viiva kuvaa parin tanssilinjaa, eli viivan toisella puolella on mies, toisella nainen, ja viiva kuvaa sivuttain otettavien cha cha chaa -askelien etenemissuuntaa. Pari siis liikkuu sivuttain viivaa pitkin edes takaisin. Kumpi kuvio näyttää siltä, että törmäyksiä tulee vähemmän?

Tämä

- -  -  - -
- -   - -
- - -  -
- -  - -

...vai tämä?

- \ / | -
\ - |-  /
- | /\ -
/ -

Puhun vain omasta puolestani. Mielipiteeni eivät edusta Tanssinetin ylesitä linjaa. Mutta eräät asiat ovat kyllä ihan maalaisjärjellä käsitettävissä.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu