TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Mikä tanssimisessa aiheuttaa riippuvuutta? (Tutti Frutti 2005-05-22 17:25)

Mikä tanssimisessa aiheuttaa riippuvuutta?

Tutti Frutti
2005-05-22 17:25

Kaltaiseni keltanokkakin on jo pari kertaa päässyt kokemaan, miltä tuntuu, kun vietävä on ollut tanssin jälkeen viejään tyytyväinen ja kiittänyt hyvin aidon oloisesti sanoin tai muilla (joskus mukavammilla) tavoilla.

Kyllähän se hivelee miestä. Olen nyt puolivakavissani pohtinut, voiko tähän naisen tanssimalla onnelliseksi tekemisen suomaan mielihyvään jäädä koukkuun. (Saa nauraa.) Jos, niin onneksi koukkuuntumisen vaaraa vähentää se, ettei tämmöistä nyt vielä ihan joka tanssiparilla satu. Ja saa kai tanssissa olla muitakin nautinnon lähteitä kuin daamin mahdollinen tyytyväisyys.

Varsinainen kysymykseni on tämä: Mikä seuratanssissa on teille, miehille ja naisille, eniten riippuvuutta aiheuttava tekijä? Mikä saa hurahtamaan siihen niin, ettei jonkun palstalaisen sanoin haluakaan parantua?


Jora 2005-05-22 18:39 =>

Yhteisesti molempiin kysymyksiin: Onnistuminen ja odotusten ylittyminen.

Tanssin onnistuminen siten, että vienti-seuraaminen pelaa hyvin yhteen, ja mielellään vielä suosikkilajeissa. Kun tekniikka sujuu, tunteet tulevat mukaan. Tämän onnistumisen aistii ilman erillistä kiitospalautetta tai -puhetta, mutta mukava on saada/antaa kehujakin. Toisaalta kiitosta on tullut silloinkin, kun omasta mielestä tansii ei ole ollut "täydellistä" (useimmin ravintolassa). Uusien kuvioiden ja lajien oppiminen on myös innostavaa, mutta ei itsessään samalla tavalla palkitsevaa kuin yhteensopiva vienti-seuraaminen jo helpommissa kuvioissa.

Onnistumista on myös oman reviirin laajentuminen, uusia daameja, joita haen ja jotka hakevat mielellään. Illassa pitää päästä vähintään 10 kertaa lattialle, ellei joukkoon kuuluu seuraavassa mainittu tapaus. Onnistuneita ovat kaikki tanssit, joista ei jää paha mieli, mutta ei näistä varsinaista riippuvuutta aiheudu.

Kun naistentunnilla hakee erittäin tanssitaitoinen ja / tai muuten miellyttävä daami (sellainen jota tuskin uskalsin ajatella haettavaksi), se on riippuvuutta, jonka ansiosta kestää parit seuraavat tanssit istumalla.


Hanni 2005-05-22 18:04 =>

Ihmiset. Tunnelma. Musiikki. Liikunnan ilo...:) Enpä tiedä ihanampaa kuin kolmilammin lava kesä sunnuntai, makkaran kärtsä, lammen pinnassa säteilevä aurinko, lämpö, musiikki ja ihanat ihmiset. Stressi poistuu ja sielu puhdistuu ja taas jaksaa rankan työviikon...:)


Puujalka 2005-05-22 18:31 =>

Riippuvuus, jota myös lavantaudiksi on kutsuttu johtuu mm. seuraavista asioista:

- liikunnan iloa (esim. juoksemalla tuntee meikäläinen muutakin kuin iloa)

- ihanat ihmiset

- luonnonläheisyys (poikkeus vahvistaa säännön, esim. Pavin ympäristö teollisuushalleineen)

- onnistumisen iloa, kun tanssitettava ei näytä hapanta naamaa tanssin aikana/jälkeen

- todellista iloa ilman viinaa

- satunnainen flaxi naistenhaulla

- jatkuvasti laajeneva samanmielisten ystävä/kaveripiiri

- osaamisen kehittyminen, esim. hitaasti oppivalla kuvio/vuosi :)

- tansseihin liittyvän sosiaalisen elämän seuraaminen (harrastajat, satunnaiset tanssijat, seuranetsijät, karanneet, eronneet ja sitä harkitsevat) karavaanareita ja tv-tansseja unohtamatta

Ja lopuksi:

Tanssihan on parasta mitä voi tehdä vastakkaisen sukupuolen kanssa vaatteet päällä.

Tässä vain muutamia syitä riippuvuuteen.


Gerbera 2005-05-22 18:34 =>

Ihmisten iloisuus, etenkin henkilökunnan hyvä palvelu, jota eilenkin Hietasaaressa sai yllin kyllin. Se että porukka ja tanssittajat ovat iloisia jälleennäkemisestä. Odottaa siellä naisten rivissä tosi hyvää vientiä. Tai miesten ihanat suukot, rutistukset tanssin päätteeksi. Herkät ehdotukset. Ja se, että aina joskus tapaa jonkun lutusen, ihan yllättäen...

Kyllä minä ainakin yritän kovasti jakaa hyvää mieltä tai kääntää marinat positiivisiksi enkä valita lattiaa, orkkaa tai väen paljoutta tai vähyyttä. nimimerkki "parantumattomasti mielihyvää saalistava seuratanssija"


Humutyttö 2005-05-22 23:40 =>

Riippuvuudessa on jotenkin negatiivinen kaiku... Minulle tanssi ja tanssiminen on irtiotto arjesta. Tanssiessa unohtuu kaikki muu - on vain se hetki, se ilta. Tanssin tiimellyksessä akut latautuvat kuin itsestään parketin ulkopuolella odottaviin haasteisiin. Hiihtäessä tai juostessa palaveeraan itseni kanssa, mutta tanssiessa vain tanssin. Musiikki kuljettaa...


Humppis 2005-05-23 10:46 =>

Minä ainakin olen jäänyt tanssikoukkuun silloin, kun vielä kuvittelin olevani kelvollinen muiden asiasta kiinnostuneiden joukkoon. Totuus on myöhemmin valjennut, mutta peruuttaminen on jo hyvin vaikeaa, kun kaikki muut harrastukset jäivät. Hylkiölle tämä on mahdollisimman huono valinta ainoaksi harrastukseksi tai peräti elämän sisällöksi. Näin kuitenkin on käynyt.

Joralla, ja tietysti teillä muillakin, on vielä mahdollisuus nauttia onnistumisesta ja siitä tunteesta, että on tuottanut jollekulle toiselle tanssijalle nautintoa. Tällaisen homehtuneen käävän täytyy vain olla uskovinaan, jos joku kehuu. Totuushan on vallan toinen. Vanhoille osoitettu armeliaisuus varmaankin palkitaan taivaassa tai jossakin vastaavassa paikassa teille, jotka sellaisen olemassaoloon uskotte.

Tanssiminen on silti kivaa, kun saa uskotelluksi itselleen, ettei ole kovin paljon muille haitaksi sitä tehdessään. Joskus hetkittäin onnistuukin.


Tuulispää 2005-05-23 11:08 =>

Heittäytyminen vietäväksi. Naiseudesta nauttiminen.


Ansku 2005-05-23 11:21 =>

Tanssiessa maalliset murheet unohtuu. Sillä hetkellä ei ole olemassa mitään muuta kuin musiikki, mies ja yhteiset askeleet. Tango on hyvän viejän kanssa enemmän tunnetila kuin askellusta. Poski poskea vasten, lavan ikkuna-aukoista näkyy koivunrunkoja/vettä, haitari soi, makkara tuoksuu... Ja seuraavalla hetkellä mennäänkin jo BW:tä niin että hiki lentää.

Mie en ainakaan saa sitä tunnetta minkä lavatansseista saan, mistään muualta!

Sama pätee myös tanssileireihin: leirille mentäessä maailma kutistuu tanssin, syömisen ja nukkumisen ympärille. Muutamaan päivään ulkomaailmaa ei ole olemassa.


Sepeteeus 2005-05-23 11:27 =>

Yhdyn Humutytön lausuntoon, lisäten, että tanssi parantaa lähes kaikki vaivat, paitsi lavantaudin???


Trickster 2005-05-23 11:31 =>

Riippuvuushan voi olla myös lääketieteellisin termein selitettävissä. Esim. St. Vitus Dance -niminen sairaus aiheuttaa tanssiriippuvuutta ja varmaan tuota riippuvuuttakin on monenasteista :)

Linkki


Manjaana 2005-05-23 15:01 =>

Täysin samaa mieltä Anskun kanssa, saa hetken olla vaan ja nauttia, ei huolia eikä yksinäisyyttä, kupla tietysti häviää illan jälkeen, mutta onhan siinä se hetki..


Ranskalaisetkorot 2005-05-23 18:03 =>

Rytmi veressä, ihmiset (miekkoset), liike, musiikki, pukeutuminen, läheisyys, seikkailunhalu, flirtti, väsymys kovan illan jälkeen, uuden oppiminen, on kuulunut aina elämäntapaan, ilman tuskin pystyn elämään ....


Hani 2005-05-23 19:15 =>

Keho kaipaa päästä muuttamaan musiikki liikkeeksi.


Päivi 2005-05-23 19:18 =>

Trickster: "Esim. St. Vitus Dance -niminen sairaus aiheuttaa tanssiriippuvuutta ja varmaan tuota riippuvuuttakin on monenasteista :)

Linkki"

Hih! Kiitos linkistä! Selailin linkin sivustoa ihan vain huvikseni ristiin rastiin ja vasta kuvagalleriasta tajusin, että sivusto onkin tutun hemmon! :) Ja muitakin tuttuja kuvista löytyi! :) Thanks! :)


Satunnainen tanssija 2005-05-24 2:05 =>

Kuun, täyden kelmeän kuun loisteessa kirjoitettuna,

vanhan tai uuden ystävän vastaantulo, odottamaton, joskus niin odotettu,
tanssihetki jonka mittaamiseen ei kellosta ole.


VeeKoo 2005-05-24 11:20 =>

Endorfiinin välittyminen ja siitä riippuvaiseksi tuleminen.


Elisa 2005-05-24 12:11 =>

Minä tykkään tanssitilanteen ristiriitaisuudesta. Tansseissa ollaan yksin mutta yhdessä. Ollaan fyysisessä kontaktissa mutta ei välttämättä tunneta tanssikumppania eikä usein myöskään tutustuta sen enempää. Ei puhuta kuin ehkä muutama kohteliaisuuden vaatima sana.

Jos tanssitaan vain oman parin kanssa, ollaan kahdestaan mutta samalla osa sen illan tanssiporukkaa eli suurempaa kokonaisuutta.

Keveää, pinnallista (myönteisessä merkityksessä) yhdessäoloa. Juuri siksi niin rentouttavaa.


Päivi 2005-05-24 13:41 =>

Ja sitten jonkinlaista vastausta varsinaiseen aiheeseen (noiden off-topic-höpinöideni jälkeen).

"Mikä seuratanssissa on teille, miehille ja naisille, eniten riippuvuutta aiheuttava tekijä? Mikä saa hurahtamaan siihen niin, ettei jonkun palstalaisen sanoin haluakaan parantua?"

Itsensä toteuttaminen
Onnistumisen elämykset

Ihmiset, kontaktit
Sosiaalinen verkosto

Tunnelma


HarriKa 2005-05-24 15:34 =>

Sosiaalinen arvostus tai asema voisi kenties olla eräs vaikutin. Mietin vain tuntuisiko tanssiminen tyhjässä tilassa ypöyksin tai kahdestaan samalta kuin suuremman väen kokoontuessa.

Aihetta olisi hyvä purkaa myös odotusten näkökulmasta. Millaiseksi tanssitilaisuus muotutuu jos se ei vastaakaan odotuksia. Millaisista tilanteista mahdolliset täyttymykset koostuvat, tai millaisia ovat epämiellyttävän odottamattomat tilanteet. Entä jos pääsy aiottuun tanssitilaisuuteen syystä tai toisesta kokonaan estyy.

Pohtiminen saattaisi antaa lisävalaistusta myös niistä mahdollisista ensisijaista vaikuttimista joita tanssi kytkee riippuvuudeksi.

Tanssihan voi olla myös riippuvuuden hoitoa kuten jutusta ilmenee. ------------ Drug addiction therapy. A dance to the music of time.

Goodison L, Schafer H.

Dance therapy can play a useful role in the treatment and rehabilitation of women with drug addiction. It works by raising self-esteem through an improved relationship with the body, giving women the strength to help combat their habit. The benefits of dance therapy for women at the detox unit of Holloway Prison have been confirmed by prison staff.


Tutti Frutti 2005-05-25 10:19 =>

Näyttää siltä, että tämä varsin delikaatti aihe on tällä erää käsitelty. Kiitokset kaikille vastaajille persoonallisista näkökulmista ja äänenpainoista. Suloista suvea!

Kirjoittajan avainsanat: seuratanssi, Tanssiharrastus, riippuvuus

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu