TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssinettiläisen ihanneilta? (Päivi 2005-05-02 22:06)

Tanssinettiläisen ihanneilta?

Päivi
2005-05-02 22:06

Jos ilta olisi 4h 30min pitkä ja tuohon aikaan mahtuisi n. 37 paria musiikkia (yhteenlaskettuna elävä- ja levymusiikki), niin mistä musiikkilajeista SINUN ihanneiltasi muodostuisi? (Selvennyksenä voit laittaa musiikkilajin perään tanssilajin). Kuinka monta paria mitäkin lajia? Kuinka paljon se poikkeaa tästä esimerkistä?:

- - -

Tangoja n. 6 paria,

hitaita valsseja n. 4 paria,

suffle-musiikkia/swingiä/rhythm'n'bluesia/rock'n'rollia n. 4 paria (=tsaivattavaa/boogattavaa/lindattavaa)

cha-cha:ita n. 3 paria,

polkaa n. 2 paria,

hidasta foksia/triolia n. 2 paria

rumbaboleroa n. 2 paria,

buggattavaa n. 2 paria,

fuskufoksia n. 2 paria,

masurkkaa n. 1 pari,

foksia/foksattavaa n. 1 pari,

salsaa n. 1 pari,

ei-suom. tangoa n. 1 pari,

jenkkaa n. 1 pari,

humppaa n. 1 pari,

valssia n. 1 pari,

hamboa n. 1 pari,

discoa n. 1 pari ja

sambaa tai snoaa n. 1 pari.

- - -

(Esimerkki on koottu tämän gallupin pohjalta: "3-5 mieluisinta tanssilajiasi"


Humphrey 2005-05-02 22:23 =>

Kyllä se olisi kutakuinkin 30 swingiä, 4 tangoa, 2 cha-chata ja 1 humppa.


Krakataskussa 2005-05-02 22:38 =>

Me nörtit olemme vähään tyytyväisiä. Se on ihan sama mitä soitetaan kun vaan saa olla illan jonkun ihan oikean naisen kanssa.


Drago 2005-05-02 23:05 =>

Pitäiskö sitten nörttityttöjenkin tyytyä vähään..? Kyseleepi yhden sortin nörtti..


Manjaana 2005-05-02 23:09 =>

Enpä lähde ihanneiltaa arvuuttaa, yleensä illat aina olleet hyviä ja kaikille jotain tyylillä, pientä yllätyksellisyyttä eikä valmista formaattia mulle..


Aragorn 2005-05-03 0:14 =>

Ihmeen hyvä tuosta listasta tuli. Jos kolme viimeistä tanssiparia vaihtaa yhteen hitaaseen ja pariin valssiin, niin kelpaa mainiosti.


Jora 2005-05-03 1:31 =>

On siinä ainakin selvittämistä lopputuloksissa, jokainen vastaa kuitenkin omalla tavallaan (kun ei ole tarkkaa ohjetta). Ennenkaikkea kaikilta pitäisi saada täydellinen vastaus 37 parista.

Toisaalta, jos kaikki illat olisivat tuloksen mukaisia standardeja, ei sekään välttämättä miellytä. Esimerkiksi Agents (ja moni muu melko "yksipuolinen") kelpaa koko illaksi, vaikka musiikkivalikoima poikkeaisi melkoisesti standardi-illasta. Ihanneillassa musiikkilajeja oleellisempia ovat ihannetanssitettavat.

Ok, poistaisin esimerkkilistasta 4 tangoa ja yhdet polkat, tilalle lisää vaikkapa 2 hidasta foksia, 1 valssi, 1 samba ja 1 salsa tai jopa humppa muiden mieliksi (usein niitä taitaa olla selvästi enemmän kuin 1).


Pia M 2005-05-03 8:31 =>

En kyllä osaa tuolleen asiaa ajatella.

Tanssilajeja, joita hyvään tanssi-iltaan kuuluu on tietty jivet/boogiet, lattarit, tangot, polkat, hitaat valssit ym ym. mutta kun oikeestaan paino on miulla hiukan muuallakin.

Ensinnä, tulee mitä hyvänsä niin niitten kappaleitten on hyvä olla mielenkiintoisia. Jos polkat ja tangot ja jivet soitetaan tyyliin "yhtä tuubaa" niin tanssistakin tulee vähän sitä samaa puuroa koko ajan. Toiset orkesterit onnistuu justiin sillä lailla pilaamaan tanssi-illan, että soitetut kappaleet kyllä on juuri sitä mitä pitääkin, lajillisesti, mutta jos ei niissä ole henkeä niin tanssikin jää vähän torsoksi.

Toinen juttu on se, että jos orkesteri kyllä soittaa innolla, mutta tempot on pyllystä, niin sekin tappaa tanssifiiliksen. Tyypillisesti orkesterit soittavat liian nopeat sambat, liian nopeat jivet, liian nopeat foksit, liian nopeat tai hitaat hitaatvalssit...

Ja sitten, jos tulee liikaa sellaista musiikkia joka ei oikein ole mitään, ei tanssi-ilta ole hauska. Ainoa pumppu joka onnistuu tekemään beat-kappaleista mielenkiintoisia on Agents, ja sekin pelaa melkein vain ja ainoastaan Lihapulliaisen ja Kaalikääriäisen karismalla. Toiset kammottavuudet on näitä "Juna kulkee taas" ja "Niinkuin nuo toiset" -biisit, jotka ei oikeasti ole mitään, biitti hakkaa mutta askellus on abaut hidasta buggia korkeintaan, tai sitten on mentävä laiskalla vaihtarilla = ei fiilistä. Jotkut pumput soittaa tällaisia aika paljonkin.

Eli, mielestäni, mitä tahansa orkesteri soittaakin, on hyvä että orkka soittaa sen hyvin, tunteella ja asiantuntemuksella. Silloin tanssi-ilta onnistuu. Asiantuntemus pitää sisällään monipuolisuuden ja tanssittavuuden.


Hambi 2005-05-03 9:05 =>

tangoja 4 paria (-2) + ei-suom. tangoa 1 pari
suffle-musiikkia/swingiä/rhythm'n'bluesia/rock'n'rollia n. 3 paria (-1)
hitaita valsseja 3 paria (-1)
valssia 3 paria (+2)
cha-cha 3 paria
fuskufoksia 3 paria (+1)
humppaa 3 paria (+2)
sambaa tai snoaa 2 paria (+1)
discoa 2 paria
hidasta foksia/triolia 2 paria
rumbaboleroa 2 paria
buggattavaa 2 paria
foksattavaa 1 pari
masurkkaa 1 pari
jenkkaa 1 pari
polkka n. 1 pari (-1)

On hyvä, että orkesterit painopttavat eri tavalla lajeja, jolloin kaikki illat eivät ole samanlaisia.

Kommentit: [Hambi]


Tuulispää 2005-05-03 10:28 =>

Ihanneilta vaihtelee fiiliksen/tanssipaikan/vuodenajan/tanssittajien mukaan. Joskus eväsretkellä riittää kun saa olla vain hyvää evästä lähellä ja kaikki tanssit tuntuvat yhtä mukavilta. Ihanneiltaa ehkä parhaiten voisi kuvata Kolmilammin helteinen kesäilta, mukava porukka, monipuolinen musiikki laidasta laitaan, välillä pulahdus lampeen, puraisu makkarasta ja hörppy limpsaa päälle...


Humppis 2005-05-03 10:48 =>

Riippuu tietysti paljon siitä, millaisia tanssitettavia on paikalla. Samoin vaikuttaa sekin, millä tavoin illan orkesterit ovat kykeneviä minkäkinlaista musiikkia parhaiten tulkitsemaan (mm. soittimet).

Tasapuolisesti hitaita ja nopeita kuitenkin lienee paras rakenne.

Krakaa vaatimattomampana ja realistina tuolla sosiaalipuolella pidän kuitenkin tärkeimpänä pointtina sitä, että edes osa paikallaolijoista hyväksyisi vanhan köpöttelijän olemassaolon.

Vastahakoisten daamien ja vihamielisten herrojen joukossa ei viihdy millään. Se nyt sentään kuitenkin olisi mieletöntä utopian tavoittelua, että toivoisin jonkun viihtyvän seurassani.


Päivi 2005-05-03 12:09 =>

"pientä yllätyksellisyyttä eikä valmista formaattia mulle.."

"Toisaalta, jos kaikki illat olisivat tuloksen mukaisia standardeja, ei sekään välttämättä miellytä."

"On hyvä, että orkesterit painopttavat eri tavalla lajeja, jolloin kaikki illat eivät ole samanlaisia."

En tarkoittanut mitään yleispätevää kaavaa rakentaakaan. Kunhan vain uteliaisuudestani kyselin, kun tuo suosikkitanssilajigallupin perusteella rakennettu lista poikkesi niin radikaalisti normaali tanssi-illan rakenteesta. Kiinnosti kuinka paljon tanssinettiläisten ihanneilta poikkeaa musiikkilajien osalta a) nykykäytännöstä b) tuosta suosikkitanssilajien perusteella rakennetusta listasta.


Stefanus 2005-05-03 12:26 =>

Kylläpä lavatanssit tylsiksi muuttuisivat, jos ihanneilta alkaisi tulla ilta toisensa jälkeen joka paikassa. tietenkin tietyntyyppistä musiikkia odottaa esim. cha cha, polkka,hidas valssi ym juttuja. Mut eihän yksi ilta nyt johonkin puutteeseen kaadu.


Päivi 2005-05-03 12:49 =>

Mutta noudatteleehan tanssilavailta aina jossain määrin nytkin oletettua kaavaa; ensimmäiseksi ja viimeiseksi soitetaan valssit ja illan aikana pitää tulla kohtuullinen määrä perinteisiä lajeja, mm. humppaa, valssia, tangoa ja muutamaa sorttia foksia. Jos näitä lajeja ei tule, tai niitä tulee vain esim. yksi pari, niin kyllä yleisön keskuudesta mutistaan.

Ja JOS tanssinettiläisten kesken saataisiin jotenkin rakennettua ihan oikeasti "tanssinettiläisen ihanneilta", niin sehän olisi vasta _tanssinettiläisten_ihanneilta_, ei kaikkien tanssijoiden ihanneilta!

Eli ihan vain ajatusleikkinä tätä asiaa kyselen.


Vanhapoika 2005-05-03 13:37 =>

Mie en mieliruokaanikaan syö joka päivä/monta kertaa päivässä.

Musiikin monipuolisuus ei niinkään ole tanssilajien määrässä, kuin korvaan kuuluvana rytmillisissä erilaisuudessa.Foxtrotistakin tanssina nauttii, kun sen saa tanssia selkeästi erilaisiin rytmeihin.Slovari esmes bequineen, rumbaan,slow beat´iin, slow foxiin etc. Ja näissäkin vielä kappaleparien välillä ero,vaikkei tempo muuttuisi juurikaan. Siinäpä haastetta muusikoille.

Vaikeimmaksi /haastavimmaksi/hauskimmaksi olen kokenut"evästäytyneenä" liikkumisen, silloin kaiken edellä luetellun lisäksi vielä tanssilajien monipuolisuus, -niin hyvä tulee. Ja kaikki vielä sekaisin ,osa foksina toinen parista fuskuna/jivenä ,sama lattareissa.


Suke 2005-05-03 13:22 =>

8 tangoa, 4 hidasta valssia, 2 shufflea, 4 chachaa, 2 polkkaa, 4 rumbaa, 20 buggia, 6 fuskua, 2 masurkkaa, 8 foxia, 4 jenkkaa, 6 humppaa, 2 valssia, 2 discoswingiä ja 2 sambaa. Jos nuo kuulisi vaikkapa Petomanin ja Omegan yhteiskeikalla.


Senior 2005-05-03 13:47 =>

Jos ihanneillassa oli kysymys vain tanssimisesta, niin listani olisi:

3 p rumbaboleroa
3 p sambaa
2 p cha chaa
2 p tangoa
2 p kunnon tangoa (ei suom.)
2 p hidasta valssia
2 p valssia
2 p jenkkaa
2 p polkkaa
2 p masurkkaa
1 p humppaa

Loput 'yllätyksenä', mutta sellaista musiikkia, jonka tahdissa voisi

bugata/rokata/jivetä/fuskata/foksata/quicstepata/ketunhäntähölkätä

ja vaikka ehkä yrittää

BW-/salsa-/slowfox-/blues-liikuskelua


E.Tuomas 2005-05-03 14:21 =>

Tuohon ihannekeskiarvoon nähden...

Tangot voisi mennä kuusilla, tosin saa olla seitsemänkin paria.

Hitaista valsseista siirtäisin kaksi paria tavallisille valsseille.

Humppaa tarvitaan lisää yksi tai kaksi paria, tosin minulle pitäisi olla perinteiset sovitukset - ei mitään hätäistä texmexhumppaa.

Jenkkaa lisää yksi tai kaksi paria.

Reilua kivaa foksia myös lisää, vaikkapa kaksi tai kolme paria.

Mistäpä sitten vastaavasti pois? - Minun ihanneillassani on muillakin kivaa, joten en omalla tietämykselläni ottaisi lattari- ja jenkkitanssivalikoiman yksityiskohtiin tarkkaa kantaa. - Disco??? - Hambo??? - Chachaasta (etenkin hakkaavarytmisestä) tuntuu nykyään olevan ylitarjontaa. Määrä, kolmet, on silti hyvä, jos vaikka yhdet olisi hienoa viisikymmenluvun viihdelattaria, ja siinä pääsisi tulkitsemaan solistin laulun tai puhaltimien mukaan.


Päivi 2005-05-03 14:19 =>

Kukaan ei ole vielä esittänyt listallaan iskelmää, beatia eikä kappaletta-heidän-uusimmalta-levyltään...

Kommentit: [Hambi]


Tanssikone 2005-05-03 14:47 =>

Juu mie voisin kokeilla perinteistä humppaa koko illan aina aamuun asti ja biisinä tietenkin tauotta Finkkujen "Humppamies"... ;-))


Nasu 2005-05-03 15:22 =>

Ihanneillan ainekset ovat

- muutama erikoisen taitava tanssittaja - muutama komea tanssittaja - joku huumorintajuinen tanssittaja - muutama tuttu, varma tanssittaja - ainakin yksi uusi, jännittävä, mielellään komea, huumorintajuinen ja taitava tanssittaja

=)

LISÄKSI

- kaunis mutta viileähkö sää - sopivan paljon mutta ei liikaa väkeä - monipuolista tanssimusiikkia soittava bändi - itsellä jo lähtiessä iloinen mieli

ONNEKSI


VeeKoo 2005-05-03 15:22 =>

Kun buutseista ei aukee narut.


Nasu 2005-05-03 15:30 =>

Äskeinen yritys karkasi aivan keskeneräisenä eetteriin, joten tässä uusi yritys!

Ihanteellisen tanssi-illan ainekset ovat tässä:

IHANAT MIEHET

- muutama erikoisen taitava tanssittaja - muutama komea tanssittaja - joku huumorintajuinen tanssittaja - muutama tuttu, varma tanssittaja - ainakin yksi uusi, jännittävä, mielellään komea, huumorintajuinen ja taitava tanssittaja

LISÄKSI

- kaunis mutta viileähkö sää - sopivan paljon mutta ei liikaa väkeä - monipuolista tanssimusiikkia soittava bändi - itsellä jo kotoa lähtiessä iloinen mieli

ONNEKSI

ei tarvitse itse määritellä tanssimusiikkia, vaan orkesterit (yleensä ammattitaitoista väkeä) tekevät valinnan puolestani. Kaikkea muuta tanssin mielelläni paitsi suomiversiona soitettua sambaa.

ESIINTYJÄNÄ

voisi olla Tomi Markkola vahvistettuna PekkaNiskan pojilla.

ILLAN PÄÄTTEEKSI

Pulahdus kesäviileään veteen - kenties juuri tuon uuden, jännittävän, mielellään komean, huumorintajuisen ja taitavan tanssittajan seurassa.

KOTIIN TULLESSA

Samppanjatarjoilu

* * *

Ihan kaikki näistä elementeistä eivät jokaisena tanssi-iltana toteudu mutta plussan puolella ollaan ;-)


Palomita 2005-05-03 15:32 =>

Tangoja tulisi tämän "ihanneillan" mukaan huomattavasti enemmän kuin yleensä tulee, se olisi tietysti tanguerasta kivaa. Hitaista valsseista siirtäisin ainakin yhden parin valssille, polkasta toisen parin hitaalle foksille, diskoa ja hamboa en kaipaa olenkaan; ne voisi siirtää salsalle, samballe tai swingille. Swingia saisi lavoilla tulla enemmänkin, sitä tulee tosi harvoin ja sen voi tanssia usealla eri tavalla.


Päivi 2005-05-03 16:52 =>

(”Minun ihanneillassani on muillakin kivaa”
Huomasin tämän oman listani rakentuneen samalla periaatteella, eli listani rakentuikin huomioiden omien suosikkieni lisäksi perinteet ja yhteinen hyvä, vaikka tarkoitukseni olikin tässä gallupissa kysellä aivan sitä kunkin omanapalähtöisesti mieluisinta musiikkivalikoimaa... Eli listastani löytyy mm. kansantanssirytmit, vaikken niitä itse juuri tanssikaan.)

Tango: n. 4-5 paria,
slow fox (/trioli/beguine jne.) n. 3-4 paria,
cha-cha: n. 3 paria,
hidas valssi: n. 2-3 paria,
valssi: n. 2-3 paria,
keskinop./nopeahko suffle (50’s style rock'n'roll / rhythm'n'blues / sufflefox): n. 2-3 paria (=tsaivattavaa/boogattavaa),
swing: n. 2 paria,
nopeahko foksi: n. 2 paria (=foksi/fusku),
keskinop. foksi: n. 2 paria,
rumbabolero: n. 2 paria,
humppa: n. 2 paria,
ripeähköä bugg-musiikkia: n. 2 paria,
polkaa: 1(-2) paria,
jenkkaa/masurkkaa/hamboa: yht. n. 1(-2) paria,
sambaa: n. 1 pari,
salsaa / arg.tangoa / discoa, ym. erikoislajia: yht. n. 0-2 paria ja
iskelmää/beatia/eurohumppaa ym. :, n. 0-1 paria.
Lisäksi jää 1-5 ”jokeriparia” (esim. kappaleille, joita ei voi selkeästi kategorioida).

Luonnollisestikin oletan, että kappaleet on soitettu taidolla ja hyvällä asenteella...

Tällainen rakenne voisi sopia mielestäni iltaan, jolloin olisi paikalla kohtuullisen paljon tanssin aktiiviharrastajia, mutta myös ”aivan tavallisia tanssijoita”. Vanhempien pariskuntien suosimaan paikkaan tämä ei varmaankaan sopisi; ainakin lattareita ja "rokkeja" pitäisi vähentää ja valssia, humppaa ja foksia lisätä.


Jora 2005-05-03 17:52 =>

... suosikkitanssilajigallupin perusteella rakennettu lista poikkesi niin radikaalisti normaali tanssi-illan rakenteesta.

Minulle ei selvinnyt kuinka tämä lista on tehty suosikkitanssilajigallupin perusteella. Galluppi lienee antanut ne muutamat suosituimmat tanssilajit melko luotettavasti, mutta väittäisin, että vähemmän suosittujen osalta virhe on jo suuri (kyselyn menetelmästä johtuen). Seuraus: ihannelistassa suosituimmat selvästi ylikorostuneita.

Mutta ei hätää. Monet ovatkin odotetusti korjanneet alkuperäistä ihannelistaa "totuudenmukaisempaan" suuntaan. Mutta (minun mielestä) tangoja on edelleen liikaa viimeisimmässä yhteenvedossa. Hyvä, että on ryhmitelty niitä lajeja yhteen, joita ei vaadita soitettavaksi joka ilta.


Päivi 2005-05-03 17:59 =>

"Galluppi lienee antanut ne muutamat suosituimmat tanssilajit melko luotettavasti, mutta väittäisin, että vähemmän suosittujen osalta virhe on jo suuri (kyselyn menetelmästä johtuen). Seuraus: ihannelistassa suosituimmat selvästi ylikorostuneita."

Jep.

"Monet ovatkin odotetusti korjanneet alkuperäistä ihannelistaa "totuudenmukaisempaan" suuntaan. Mutta (minun mielestä) tangoja on edelleen liikaa viimeisimmässä yhteenvedossa."

Eli missä?

Kirjoittajan avainsanat: tanssimusiikki, musiikin kuunteleminen, iskelmä, Levymusiikki, väliaikamusiikki, muusikot, orkesterit, monipuolisuustakuu, musiikkirajoitukset

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu