TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssien järjestäminen (Lavatanssit 2005-04-19 19:38)

Muna vai kana

Tapani
2005-04-21 22:38

Kyllä sen muutoksen olis lähdettävä meistä tanssijoista...

Olen vahvasti eri mieltä, kahdesta syystä.

Ensinnäkin on yrittäjän työ yrittää. Joka yrittää ottaa riskin epäonnistumisesta. Palkkio riskin ottamisesta on siinä että jos onnistuu niin menestyy. Jos yrittäminen olisi riskitöntä ja olisi asiakkaiden tehtävä käyttäytyä siten että yrittäjä varmasti menestyy niin kaikkihan me olisimme yrittäjiä.

Toisekseen on epärealistista odottaa, että ihmiset alkaisivat käyttäytyä eri tavalla. Käydessään vapaa-ajalla tanssimassa ihmiset haluavat pitää hauskaa, eivät tukea tanssikulttuuria tai jotain vastaavaa. He menevät ja tulevat aina menemään sinne, missä olettavat että heillä on hauskinta. Hinta on toki tekijä, mutta niin kauan kuin se ei ole kohtuuton ei kuitenkaan loppujen lopuksi niin hirveän merkittävä sellainen. Jos tansseissa ei ole hauskaa ei ole väliä kuinka halvat ne ovat, ja rahaahan menee yleensä joka tapauksessa bensoihin ja vastaavaan.

En siksi usko, että olisi mahdollista että ihmiset alkaisivat valita "tuntematonta mutta hyvää" orkesteria tähden sijaan halvan hinnan perusteella. Mutta uskon silti että edullisempien orkestereiden käyttö on menestyksekkäästi on tanssipaikalle täysin mahdollista.

Eivät tanssijat oikeasti välitä niin hirmuisesti siitä että paikalla on tähti. Se mistä he välittävät on luottamus siihen, että ilta on hauska ja paikalla on paljon mukavaa tanssiseuraa. Esimerkiksi Finlandersin suuri suosio johtuu pitkälti luottamuksesta asiakaskunnan suhteen, ei musiikista tai siitä että kyseessä on tähtiyhtye. Luottamus hyvästä menosta voi syntyä nimekkäästä esiintyjästä, mutta se ei ole ainoa mahdollisuus. Myös itse tanssipaikka voi olla tae sille, että paikalle kannattaa tulla. Esimerkkinä Pavi.

Jos siis joku tanssipaikka haluaa parantaa katettaan palkkaamalla halvempia bändejä tai käyttämällä levyjä niin se voi onnistua, mutta silloin on tärkeää nimenomaan saada aikaiseksi ahkerasti paikalla käyvä vakioasiakaskunta. Hinnankin on oltava halvempi koska ihmiset odottavat sitä eivätkä suostu maksamaan samaa hintaa kuin lavalla jossa on staroja, mutta halpa hinta ei toimi itsessään riittävänä houkutteena.

Vakioasiakaskunnan kehittäminen voi olla vaikeaa, mutta luulen että osaan sanoa joitain valttikortteja. Yksi on kilpailun vähäisyys. Toisinsanoen tanssien pitäminen silloin kun kukaan muu ei niitä lähiseudulla pidä. Pavin keskiviikkotanssit ovat tästä esimerkki. Toinen on hintojen pitäminen halpoina sellaisille ihmisille joille sillä on oikeasti merkitystä, eli opiskelijoille. Nuoret ihmiset ovat tulevaisuutta joten tulevaisuuteen katsovan tanssien järjestäjän kannattaa houkutella heitä kaiki keinoin paikalle nimenomaan nyt. Nuoret nätit naiset myös houkuttelevat paikalle miehiä, ja jos paikalla on paljon miehiä se taas houkuttelee paikalle vähän varttuneempiakin naisia koska miehistä ei ole yhtä kovaa pulaa kuin yleensä. Vaikka ihmiset tanssivatkin yleensä pitkälle oman ikäistensä kanssa niin parikymppiset tanssivat usein kolmikymppisten kanssa jotka tanssivat usein nelikymppisten kanssa jotka tanssivat usein... ja niin edelleen. Pavi on edelleen hyvä esimerkki tästä. Vaikka opiskelijahintoja on viime vuosina nostettu niin hinta on silti edullinen. Jos paikalla ei käy paljon nuoria niin todella halpa opiskelijalippu ei aiheuta suurta tulonmenetystä, ja jos edullisen lipun ansiosta paikasta tulee nuoren ja köyhän tanssikansan suosikki voidaan opiskelijalipun hintaa myöhemmin hienokseltaan korottaa kun asiakaskunta on vakiintunut ja luottamus hyvään menoon syntynyt.

Viimeiseksi hyvin tärkeä asia mitä tanssinjärjestäjän kannattaa muistaa: tuntemattomilla bändeillä ei voi aloittaa! Jos uuden tanssipaikan haluaa saada lähtemään käyntiin on aivan ensiarvoisen tärkeää että alussa paikalle hankitaan esiintyjiä jotka vetävät ihmisiä paikasta riippumatta. Sitten kun väki on saatu vedettyä sisään heille voi alkaa pikkuhiljaa opettamaan, että tässä paikassa kannattaa käydä vaikka esiintyjä ei olisikaan suuri stara. Ja alkupuolen starojen kannattaa olla nimenomaan sellaisia jotka vetävät paikalle tanssijoita. Esimerkiksi Agents takaa paikalle ison kasan faneja mutta suuresta osasta heistä on turha toivoa vakiokävijöitä. Staroja kannattaa käyttää toisinaan myöhemminkin, erityisesti kauden alussa. Tähtien käyttäminen tälläiseen tarkoitukseen voi tarkoittaa tappiota, mutta bisneksissä on normaalia että alussa on pakko ottaa takkiin kun yrittää lyödä itseään läpi ja tehdä itseään tunnetuksi.

Varmasti tämä ei ole helppoa. Mutta toisaalta jos kilpailee samalla konseptilla kuin kaikki muut eli kalliit tanssit lauantaisin isoilla staroilla niin kilpailu siinä sarjassa on kovaa ja asiakkaat katoavat heti kun staratkin katoavat. Ja starojen hinnat eivät ainakaan laske koska vetävä esiintyjä on pakko saada, kysynnän ja tarjonnan laki takaa sen. Halvat hinnat ja edullisemmat bändit eivät itsessään ole vaihtoehto, mutta asiakasuskollisuus on ja sillä on omat etunsa verrattuna tähtien vetovoimaan luottamiseen.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu